Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit marți în ședința Coaliției, la Palatul Victoria. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că ministrul Finanțelor Adrian Câciu urmează să prezinte trei variante de impozit progresiv, simulate împreună cu Banca Mondiala, FMI si BERD.

Sedinta de guvern - Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit surselor citate, ministrul Finanțelor va prezenta o analiză care ar conține trei variante de praguri pe impozitarea progresivă. Pentru fiecare variantă de impozitare progresivă se iau în calcul și deduceri de taxe.

„De exemplu, și-ar putea deduce din impozit sumele de bani depuse la pilonul 3 de pensii. Familiile cu multi copii vor primi deduceri de impozit. Cu cât mai mulți copii, cu atât impozitul pe venit va fi mai mic pentru fiecare dintre praguri”, au explicat sursele oficiale.

Social-democrații au readus în dezbaterea publică tema impozitării progresive în timp ce liberalii nu vor să renunțe la cota unică. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o zi că, în opinia sa, trebuie pregătite noi măsuri fiscale și, așa cum prevede legea, acestea trebuie operate în Codul Fiscal cu cel puțin șase luni înainte pentru predictibilitatea bugetului de stat pe 2023.

Marcel Ciolacu a anunțat că susţine impozitul progresiv, adăugând că se vor face deductibilităţile necesare.

„În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările de viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a mai arătat Ciolacu, adăugând că ”ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”, a mai spus președinte PSD.

De altfel, încă de la negocierea programului de guvernare la formarea Coaliției PSD-PNL-UDMR, social-democrații au insistat cu impozitarea progresivă a veniturilor.

În schimb, liberalii marșează pe menținerea cotei unice și se opun impozitării progresive. Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că nu vede posibilă schimbarea cotei unice în viitorul apropiat iar la PNL nu s-a pus deloc problema modificării acestei impozitări.

Gorghiu a amintit că premierul a repetat de mai multe ori că nu doreşte schimbarea cotei unice şi că este prevăzut şi în programul de guvernare actuala cotă unică, însă va exista o discuţie în coaliţie. Gorghiu a mai spus că orice fel de angajament care presupune suportul coaliţiei trebuie anunţat după ce ai un acord al coaliţiei, altfel creezi un nivel de aşteptare pentru unii sau o dezamăgire pentru alţii.

”Am fost şi eu, alături de mulţi alţi colegi, oamenii care au participat la procesul de negociere a programului de guvernare şi a fost un punct spinos, pentru că pentru PSD impozitarea progresivă este un mesaj cu care au venit constant în spaţiul public, şi-au asumat (...) Electoratul de dreapta îşi doreşte să conservăm această cotă unică, motiv pentru care, nu doar pentru că este în programul de guvernare, la noi nu s-a pus deloc problema deloc de modificare a acestei impozitări”, a declarat Alina Gorghiu, într-o emisiune la profit.ro.

La începutul anului, într-un interviu Hotnews.ro, ministrul Finanțelor anunța schimbări esențiale ale Codului fiscal. Adrian Câciu spune că de la jumătatea anului 2022 Codul Fiscal va fi modificat, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale.

  • Adrian Câciu: „Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv. „„În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. (…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.red)”.