Programa școlară ar putea include şi noţiuni de prim-ajutor, la disciplina biologie-anatomia şi fiziologia omului. Noţiunile ar urma să fie introduse pentru elevii din clasa a VII-a şi vor fi completate la nivelul clasei a XI-a.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prevederile sunt cuprinse într-o inițiativă legislativă depusă marți, la Parlament de doi deputați PNL. Inițiativa aduce modificări la legea educaţiei naţionale, în sensul în care în cadrul disciplinei biologie – anatomia şi fiziologia omului să fie introduse şi noţiuni de prim-ajutor.

”Aceste noţiuni vor fi realizate practic printr-o colaborare a unităţii de învăţământ, de fapt se încheie un parteneriat între unitatea de învăţământ şi o instituţie de profil, astfel încât aceste ore practice să fie realizate atât cu profesorul de la clasă, dar şi cu specialişti din domeniu”, a declarat deputatul PNL Luminița Bracari, unul dintre inițiatorii legii.

Instruirea poate fi efectuată eficient atât de către profesioniştii din domeniul medical, cât şi de profesori antrenaţi în acest sens, iar manechinele şi echipamentele de înaltă fidelitate sau low-cost pot fi utilizate cu succes, susțin inițiatorii.

”Nu ne referim la stopul cardio respirator, ci la situaţii mult mai puţin grave, de exemplu ce trebuie să faci dacă îţi curge sânge din nas, ce trebuie să faci dacă te-ai împiedicat şi ai o entorsă, ce trebuie să faci în caz de leşin, ce trebuie să faci în caz de criză convulsivă”, a explicat deputatul PNL, Cristina Vecerdi.

În prezent cursurile de prim-ajutor sunt opţionale.