Proiectul de lege care abrogă pensiile speciale ale senatorilor și deputaților a fost redepus, vineri în Parlament, de către USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

După scandalul creat în urma deciziei Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că nu s-a respectat procedura parlamentară, USR a înregistrat aceeași inițiativă legislativă pentru a relua procedura.

  • „Decizia de ieri a CCR se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi când de fapt există o diferență de 8 zile între depunere și adoptare. Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca după adoptare să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foști parlamentari afectați personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituțională. Suntem dispuși să redepunem acest proiect de lege și altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume fie pentru ținerea lor la sertarul parlamentului, fie pentru declararea lor ca neconstituționale, după adoptare”, a declarat deputatu USR, Cristian Seidler pentru HotNews.ro.

Proiectul de lege redepus prevede același lucru cu cel respins și anume modifică Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care se introduce un articol nou.

  • „De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare”.

În urmă cu o zi, Curtea Constituțională a decis că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.

Ședința în care s-a luat decizia a fost tensionată după ce judecătorul Daniel Morar a cerut o amânare a soluției dar ceilalți judecători nu au acceptat. Morar a părăsit ședința și a amenințat că nu va contrasemna decizia luată de colegii săi.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Astfel, judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.

PSD a anunțat după decizia Curții Constituționale că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari și că vor redepune proiectul de lege în Parlament.

„Poziția PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor demult și nu ne-am schimbat opțiunea! De aceea, așteptăm motivarea CCR și vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”, au transmis social-democrații.