Senatorii juristi au dezbatut marti pentru a treia oara controversatele modificari la Codul de Procedura Penala. Comisia Juridica a operat noi modificari la Cod prin care elimina cateva din restrictiile impuse procurorilor. Astfel, senatorii au decis ca inregistrarile ambientale sau accidentale pot fi folosite ca probe in infractiuni de coruptie, si ca procurorul poate sa decida, cu avizul judecatorului, daca inculpatul are voie sa paraseasca sau nu localitatea de domiciliu.

In schimb, senatorii nu au fost de acord ca procurorii sa efectueze nemijlocit interceptari si inregistrari de convorbiri telefonice, acest rol revenind serviciului tehnic, in speta Serviciului Roman de Informatii.

Comisia juridica a Senatului a adoptat un amendament la Codul de Procedura Penala al initiatorilor Norica Nicolai (PNL) si Serban Nicolae (PSD) care prevede ca inregistrarile ambientale sa fie folosite ca probe:

“Inregistrarile efectuate de parti sau de alte persoane constituie mijloace de proba atunci cand privesc infractiuni contra persoanei, infractiuni contra patrimoniului, infractiuni de coruptie si infractiuni specifice activitatii de crima organizata”.

Senatorii juristi au prevazut in ordonanta ca o persoana cercetata intr-un dosar penal nu poate parasi localitatea sau tara decat cu acordul procurorului si al judecatorului. Mai exact, procurorul poate sa opreasca persoana in cauza, dar cu conditia ca judecatorul sa-si dea avizul in termen de 48 de ore. Initial, in modificarea operata de Camera Deputatilor, doar judecatorii puteau dispune masura de a nu parasi tara sau localitatea, nu si procurorul.

Senatorii au pastrat urmatoarele prevederi :

- Procurorul nu poate sa efectueze nemijlocit interceptari si inregistrari de convorbiri telefonice, ci doar prin intermediul unor servicii tehnice specilizate.

- Avocatul invinuitului participa la orice act de urmarire penala, cu exceptia celor care se realizeaza prin mijloace tehnice specifice, unde avocatul nu poate fi prezent la strangerea de dovezi prin inregistrari sau interceptari de convorbiri telefonice.

Guvernul - reticent, senatorii - multumiti

“Cred ca propunerea noastră este una rationala, profesionala si care tine cont si de ratiunile care tin de combatarea criminalitatii, la momentul actual, dar si de protejarea intereselor legitime ale cetateanului”, a declarat vicepresedintele Comsiei Juridice, Serban Nicolae.

Katalin Kibedi, secretar de stat in Ministerul Justitiei, s-a declarat ”multumita” de amendamentele introduse de senatorii juristi la Codul de procedura penala, dar, in acelasi timp, a precizat ca sunt multe articole care trebuie corelate pe text si care vor ridica probleme in practica.

“Sunt pagini intregi de corelari, insira anumite drepturi care nu sunt corelate cu anumite dispozitii. Nu am garantia ca, facute in graba, nu vor exista probleme, iar primii care vor reactiona vor fi practicienii. Realmente sunt probleme de tehnica legislativa si de corelari”, a explicat Kibedi.

Membrii Comisiei juridice au adoptat un nou raport de admitere, cu amendamente, la cererea de reexaminare a sefului statului pe Ordonanta privind Codul de procedura penala, dupa ce in sedinta de plen de saptamana trecuta proiectul a fost retrimis la comisie, la propunerea senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs.