Dacă statul român vede maghiarii din România ca pe o comunitate puternică, cu putere de viaţă, ne va trata diferit, astfel că este important ca la recensământul din România să participe cât mai multe persoane şi ca oamenii să nu ezite să se declare maghiari, a declarat preşedintele UDMR Hunor Kelemen, luni, pe postul public de ştiri M1 din Ungaria.

Kelemen HunorFoto: Guvernul Romaniei

Politicianul maghiar a spus că încurajează pe toată lumea să profite de ocazie pentru a completa online chestionarul de la recensământ, lucru posibil până la data de 16 mai. În urmă cu zece ani, în România s-au declarat a fi maghiari 1 260 000 de persoane; raportându-ne la aceste numere, acum vom putea vedea câţi maghiari mai sunt, ceea ce va fi determinant pentru problemele de politici legate de etnie, utilizarea limbii materne, învăţământ în limba maternă sau nivelul sprijinului de stat pentru următorii zece ani, a explicat preşedintele UDMR.

Cel mai important lucru este că “statul român ar trebui să ne vadă ca pe o comunitate puternică, dar şi noi să ne privim ca pe o comunitate puternică”, a menţionat Hunor Kelemen.

În cadrul primăriilor există personal care oferă ajutor în completarea chestionarelor tuturor celor care solicită acest lucru; sprijin oferă însă atât bisericile, cât şi UDMR, a specificat politicianul. A mai subliniat, totodată, că este important să se răspundă la toate întrebările, deoarece cele cu privire la identitatea etnică şi religioasă se află în ultima parte a chestionarului.

Preşedintele UDMR a cerut ca lumea să nu ezite să se declare de etnie maghiară. Atunci când este determinată relaţia noastră cu statul român, trebuie să ne prezentăm drept o comunitate maghiară, a mai adăugat.

Hunor Kelemen a explicat că deşi este acordată atenţie fiecărei aşezări în parte, astfel încât chestionarul să fie completat de cât mai mulţi oameni, acum este nevoie de concentrare asupra celor care locuiesc în oraş. În localităţile mai mici este de aşteptat să se ajungă la un rezultat de autorecenzare de 45-50%, urmând ca restul oamenilor să fie vizitaţi de către un recenzor. În marile oraşe, însă, se poate întâmpla ca recenzorii să nu ajungă să viziteze toate persoanele care nu au completat online chestionarul, a specificat Kelemen.

Politicianul maghiar a fost invitat şi în emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul maghiar de radio Kossuth, unde a menţionat, din nou, cât de important este ca toată lumea să completeze chestionarul de la recensământ. A explicat că datele celor care nu completează online chestionarul, respectiv a celor care nici nu apucă să fie vizitaţi de către un recenzor, vor fi introduse ulterior, din alte baze de date, care nu conţin informaţii cu privire la etnie.

Hunor Kelemen a relatat că în urmă cu zece ani, la ultimul recensământ, a fost recenzată doar 91-92% din populaţia României, datele persoanelor nerecenzate au fost culese din diverse baze de date, fără informaţii despre etnie, reieşind, în final, că în România trăiesc 1 260 000 de maghiari. În prezent, proporţia celor care au participat deja la recensământ este de 30-35% şi se doreşte ca la finalul completării online a chestionarelor să se ajungă la 45%. (Sursa: MTI)