Proiectul legii offshore urmează să fie depus în Parlament după ce liderii Coaliției îl vor valida într-o ședință programată joi dimineaţă.

Conducte de gaze naturaleFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că una din prevederile legii offshore convenită deja ar fi eliminarea impozitului suplimentar pentru companii.

În vechea lege offshore susținută de Liviu Dragnea era introdus un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor.

Potrivit surselor citate s-ar fi convenit la nivelul Coaliției să se renunțe la acest impozit suplimentar pentru companii.

O altă prevedere care se va regăsi în noua lege offshore este cea anunțată deja public. Statul va primi 60% din venituri, iar companiile private 40%.

Mai exact, președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat public că este vorba de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme.

De altfel, liderii Coaliției urmează se se întâlnească joi și să analizeze, în ultimă lectură, proiectul legii offshore propus de ministrul Energiei, Virgil Popescu. După ce va fi validat în ședința Coaliției, proiectul va fi depus în Parlament, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni.

În urmă cu o zi vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, preciza că liderii coaliţiei de guvernare ar putea cădea de acord săptămâna aceasta asupra proiectului legii offshore.

„Am discutat şi astăzi despre legea offshore. Se întoarce Popescu (ministrul Energiei – n.r.) din Israel şi vom semna, liderii coaliţiei, probabil vineri şi depunem proiectul de lege. Merge proiectul de lege în Parlament. (…) Nu e vorba de estimări. Dacă noi am fi făcut o lege ca lumea în 2017, atunci probabil că în 2023-2024 puteam să începem exploatarea”, a declarat Kelemen Hunor.

Legea offshore a creat controverse de-al lungul timpului, după ce în 2018 Liviu Dragnea a inițiat și susținut o inițiativă legislativă care a devenit lege și a îngreunat demararea exploatării gazului din Marea Neagră.