​Coaliția PSD-PNL a decis alocarea a „100 de milioane de euro pentru Casa de Comerț UNIREA - integrator de programe naționale în agricultură”.Măsura apare în programul „Sprijin pentru România”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul Casei de Comerț Unirea este unul unul mai vechi și i-a aparținut lui Liviu Dragnea și a fost pus în programul de guvernare al PSD din 2016.

Înființarea Casei de Comerț Unirea a fost făcută de Viorica Dăncilă, printr-o hotărâre de Guvern anunțată în 2018, în ședința solemnă a executivului de la Alba Iulia.

„Prin programul de guvernare ne-am asumat ca obiectiv înființarea casei de comerț agroalimentar Unirea, denumire ce marchează sărbătorirea celor 100 de ani de agricultură și produse românești de înaltă calitate”, a anunțat Viorica Dăncilă la vremea respectivă.

Aceasta a precizat că este un act normativ prin care „instituim acest mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea resurselor și produselor agricole naționale".

„Magazinele sunt butaforii cu iz penal”

Unirea nu a rezistat prea mult. În ianuarie 2020, Corpul de control al Ministerului Agriculturii, condus de PNL, a trimis Parchetului „nişte concluzii” legate de magazinele Gostat înființate prin Casa de Comerț Unirea.

Anunțul a fost făcut atunci de către ministrul liberal al Agriculturii, Adrian Oros. Controlul a fost făcut în urma unei sesizări a Consiliului de Administraţie al Casei de Comerţ Unirea, care a reclamat că „magazinele sunt butaforii cu iz penal”, unde s-au făcut achiziţii de un milion de euro.

Potrivit ministrului Agriculturii, controlul a vizat achiziţiile pe care le-au făcut cele două magazine de stat, achiziții de aproximativ un milion de euro, fără să aibă aprobarea consiliului de administraţie.

Daea: Acest program minunat a fost torpilat

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, care a susținut proiectul Casei de Comerț Unirea, a declarat la vremea respectivă că este „inadmisibil” ca în România să nu existe un lanţ de magazine în care fermierii să îşi valorifice „direct” produsele.

Daea a mai susținut că a decis înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar "Unirea" pentru a lua aceste produse de la producători şi a le duce în pieţe organizate, prin magazine proprii sau altele. „De aceea sunt extrem de supărat că s-a oprit acest program, care începuse foarte bine”, a spus el. Petre Daea a mai afirmat că nu înţelege de ce „acest program minunat” pe care l-a început „a fost torpilat” de către actualii guvernanţi.