Partidul Național Liberal l-a votat azi pe Nicolae Ciucă drept noul său președinte, dar pe scena congresului - la poze și la discursuri - nu și-a făcut loc nicio femeie din partid. Mulți internauți, dar și politicieni au taxat lipsa femeilor și dominanța bărbaților din prima linie a PNL. Euractiv.ro a remarcat chiar că nu doar pe scenă, ci nici în primele rânduri nu prea au fost puse femei liberale la congresul de duminică.

Foto:

„Pentru toate femeile din PNL: știu că sunteți acolo și că meritați să conduceți. Dar liberalismul autohton duhnește deocamdată a misoginism”, a scris parlamentarul USR Cosette Chichirău.

La postarea lui Chichirău a răspuns liberalul Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 care i-a dat dreptate.

Ciprian Ciuc (PNL): „Nu e OK, nu este deloc în regulă!”

„Exact asa este! Când mi-am dat seama, pe scena fiind, am avut un moment de stânjeneală. Nu e OK, nu este deloc în regulă!”, a scris Ciucu.

Și deputata Oana Țoiu a taxat situația de la congresul PNL: „Doamnelor și domnilor, numărați vă rog femeile din România stabilă și puternică. Domnule Nicolae Ionel Ciucă, înțelegem că v-ați speriat pe bună dreptate de o femeie, Emilia Sercan, dar aveți măcar curajul de a nu exclude femeile din cercul puterii”.

UPDATE Și scriitorul Mircea Cărtărescu a luat o poziție:

  • „Am văzut glume la imaginea asta, dar nu e de glumă. Conducerea PNL 100% bărbătească arată o crasă lipsă de civilizație, un sexism penibil și dezgustător. Nu cred că mai există așa ceva în Europa”, a scris Cărtărescu.

Nicolae Ciucă a fost ales duminică președinte al Partidului Național Liberal cu 1.060 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 60 de voturi anulate

Prim-vicepreședinții Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu au fost susținătorii moțiunii lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă conduce din toamna trecută guvernul PSD-PNL-UDMR, cu 23 de miniștri din care o singură femeie (Gabriela Firea la Ministerul Familiei).

Femeile, aproape absente și din primele rânduri la congresul PNL

Euractiv.ro a remarcat că „femeile sunt aproape absente din primele rânduri”.

„Liberalii consideră că mai mult jumătate din populația țării nu merită să fie reprezentată la nivelul conducerii partidului”, scrie publicația amintită.