Preşedintele Ucrainei a avut o intervenție prin apel video în Parlamentul României. Volodimir Zelenski şi-a completat discursul cu imagini cu victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucha, spunând că peste 300 de oameni au fost torturați, împușcați în cap sau în ochi: „Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea, la fel de dură”.

Volodymyr Zelensky in Parlamentul Romaniei, 4 aprilie 2022Foto: Hotnews

Intervenția liderului de la Kiev a fost marcată de probleme tehnice. În primele minute parlamentarii români nu l-au putut auzi pe președintele ucrainean, iar problemele de sunet au fost rezolvate abia după difuzarea unu calup de imagini cu ceea ce ucrainenii susțin că sunt atrocități comise de trupele ruse în Bucha.

Volodimir Zelenski a făcut referire în discursul său la Revoluţia din decembrie 1989: „Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale".

În sală au fost prezenți si un grup de refugiați ucraineni, dar și abasadorul Ucrainei în România.

Înainte de începutul ședinței comune, parlamentarii AUR au pus pe bănci steagul României, în timp ce unii parlamentari USR purtau la rever bentițe în culorile ucrainei.

Ședința a început cu discursurile președintelui Senatului - Florin Cîțu, respectiv președintelui Camerei Deputaților - Marcel Ciolacu. Videoconferința a fost încheiată de discursul premierului Nicolae Ciucă.

"Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca cetăţenii ucraineni care au ajuns în România să poată avea o viaţă normală şi un trai decent. (...) Vom continua să îi ajutăm atât pe ucrainenii rămaşi să îşi apere ţara, cât şi pe cei strămutaţi intern, cu ajutor umanitar, combustibil şi resurse necesare pentru a putea supravieţui", a menționat Ciucă.

În tot acest timp, la una din intrările în Parlament, un mic grup de cetățeni au agățat pe gardurile parcului Izvor câteva bannere cu mesajele "Bucovina e România", "Libertate pentru Transnistria", "Zuie Melenski".