După ce Ria Novosti a susținut că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar afla cel mai probabil la Brașov, primarul Allen Coliban a încercat o glumă pe pagina sa de Facebook, publicând o poză trucată în care apare dând mâna cu Zelenski și „confirmă” că acesta se află în Brașov.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potivit presei locale, Coliban a publicat acest trucaj după ce pe rețelele de socializare apăruse o altă fotografie trucată, în care Zelensky apare în Brașov, într-un selfie.

Ce a scris Coliban:

  • „Președintele Zelenski este la Brașov, conform presei ruse. Confirm, suntem aici, dar fără stewardese. Între timp, Brașovul face tot posibilul pentru a îi ajuta pe ucraineni: centrul comunitar local pentru refugați este deschis, grupul „Brașov pentru Ucraina” funcționează și trimitem ajutor umanitar către orașele din Ucraina.
  • *postarea este un pamflet, poza fiind editată în Photoshop, însă acțiunile pe care le întreprindem în sprijinul ucrainenilor sunt 100% reale.”

Ulterior, ca urmare a criticilor primite, Coliban a șters postarea de pe Facebook și a motivat astfel:

  • „În momente de criză, umorul este unul dintre puținele refugii. Însă înțeleg supărarea pentru postarea de mai devreme și o regret. Doresc ca atenția și energia să fie, în continuare, canalizate spre ajutorarea refugiaților care ajung în Brașov și nu numai.”

Au fost și solicitări ca primarul să își dea demisia. Printre acestea, una formulată de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu:

  • „Dacă are cea mai mică urmă de inteligență în dotare, primarul Brașovului, dl. Coliban, ar trebui să demisioneze imediat și să renunțe pentru totdeauna la vreo funcție publică,” a scris joi Funeriu pe Facebook.

UPDATE Postarea și trucajul foto sunt încă publicate pe contul de Instagram al lui Coliban:

Zelenski, Brașov și propaganda rusă

Ria Novosti a relatat acum două zile că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se află la Kiev, într-un buncăr, ci cel mai probabil la Brașov în România.

Ria.ru a încercat să susțină această teză citându-i pe cei din proiectul „War on Fake” care se chinuie să demonstreze că înregistrările lui Zelenski din buncăr sunt editate și trucate.

”Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părăsit Kievul, iar apelul pe care l-a înregistrat poate să fi fost editat, scrie canalul War on Fake Telegram... Locația probabilă a lui Zelensky este orașul românesc Brașov: utilizatorii site-ului Flightradar au atras atenția asupra unei aeronave neidentificate care a decolat de la granița dintre Ucraina și România, însoțită de elicoptere ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Este posibil, scrie canalul, ca avioanele să-l transporte pe Zelensky și echipa sa.”, scrie Ria.ru.