Președintele Senatului Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că a depus mai multe amendamente la ordonanța 25/2021 care au ca scop interzicerea participării firmelor rusești la procedurile de achiziții publice din România.

Florin Citu Foto: Guvernul Romaniei

"Eu am cerut să oprim toate schimburile comerciale cu Rusia. De fiecare dată când facem comerţ cu Rusia şi cumpărăm de acolo, bineînţeles că susţinem un regim totalitar, care pentru noi reprezintă un risc în viitor, trebuie să recunoaştem acest lucru. Eu am susţinut aceste măsuri, până la urmă trebuie să fie decizia coaliţiei, dar eu personal susţin, în continuare, măsuri mai dure, sancţiuni mai dure pentru Rusia. Şi vedeţi că acesta este trendul global şi vedeţi că există costuri pentru toate ţările. Liderii importanţi la nivel global, lideri cu viziune, îşi asumă aceste riscuri pentru că este vorba de viitorul nostru, este siguranţa noastră pe viitor, nu este vorba despre acum", a declart Cîţu, miercuri, la Senat.

Amendamentele au fost depuse la ordonanța 25/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice aceiași OUG prin care China este exclusă de la licitaţiile cu statul român și stipulează că:

  • ţări terţe care nu intră sub incidenţa pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaţionale prin care Uniunea Europeană este obligată să acorde accesul liber la piaţa în domeniul achiziţiilor publice și cărora nu le-au fost aplicate sancțiuni din partea Uniunii Europene.”

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.25/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice se află în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Președintele Senatului a anunțat încă de săptămâna trecută că se impun sancțiuni mai dure împotriva Federației Ruse și a cerut ca România să oprească schimburile comerciale cu Rusia.