Csomortányi István, președintele PPMT, partid înființat de Laslo Tokes, a publicat în ziua în care Rusia a invadat Ucraina un articol pe site-ul formațiunii, în care susține că statele europene nu trebuie să se implice în conflictul ruso-ucrainean, scrie ebihoreanul.ro.

Csomortányi IstvánFoto: Hotnews

El critică Ucraina despre care spune că este „dușmanul tuturor cetățenilor săi”.

„Convingerea noastră este că niciuna dintre părți nu are dreptate în acest conflict. Cunoaștem bine Rusia, iar Ucraina este statul care, în ultimii ani, a călcat în picioare drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării, dreptul la limba maternă, la educaţie (...) Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este dușmanul tuturor cetățenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât de faptul că aproximativ 10 milioane de cetățeni au plecat în străinătate în ultimii ani”, a scris Csomortányi, în articolul publicat pe 24 februarie și intitulat „Acesta nu este războiul nostru, marile puteri ne datorează pace”.

Potrivit sursei citate, Ilie Bolojan nu a putut fi contactat pentru a exprima o poziție pe această temă.

Amendat pentru salutul nazist

Csomortányi István a fost amendat în 2019 de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cu 5.000 de lei, din cauza unei fotografii publicate pe Facebook în care face salutul nazist.

„A trece cu vederea astfel de comportamente este de natură a încuraja și pe viitor repetarea acestora, ori Colegiul director nu poate decât să constate sâvârșirea unei fapte de discriminare și de a aplica o sancțiune descurajantă. În lipsa unei astfel de sancțiuni, asemenea fapte riscă să se repete. Gravitatea este dată atât de publicarea pe pagina de rețelei de socializare, a faptului că aceasta a fost preluată de către alte publicații din presa scrisă și din mediul on line, imaginea părții reclamate fiind de asemenea publică. Atingerea este adusă în mod special comunității evreiești dar și tuturor acelor persoane care au avut de suferit ca urmare a acțiunilor Germaniei naziste din al doilea război mondial, fie că este vorba despre persoane care și-au pierdut viața în luptă, în lagărele de concentrare, a populației civile numărul total fiind incomensurabil și copleșitor. Salutul nazist este asociat în principal conducătorului Germaniei naziste, a trupelor SS, a armatei din acele timpuri, fiind asociat în prezent cu susținătorii extremei drepte”, se arată în decizia CNCD.