​​Trei parlamentari USR și unul de la AUR s-au retras marți din grupul parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, care avea în total 15 membri de la toate partidele.

Steagurile Romanie si RusieiFoto: Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

Este vorba de senatorii Cristi Berea, Dan Ivan și deputatul Victor Ilie de la USR, și de deputatul AUR, Boris Volosatîi.

Cristi Berea (USR): „Războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei și care a condus la moartea a sute, poate chiar mii de civili, mă face să părăsesc grupul de prietenie cu Federația Rusă. Sunt de părere ca în aceste momente, Rusia trebuie să suporte toate consecințele economice și diplomatice ale actelor de barbarie comise împotriva civililor și izolată pe toate planurile”

Victor Ilie (USR): „Deși cred că dialogul și diplomația nu trebuie niciodată abandonate, acțiunile liderilor Rusiei care bombardează civili în timpul negocierilor pentru pace nu lasă mult loc pentru discuții. Am decis prin urmare să părăsesc grupul de prietenie cu Rusia”.

„Gestul domnului deputat Boris Volosatîi a fost făcut în semn de protest față de agresiunea exercitată de Rusia asupra Ucrainei, unde 500000 de români trăiesc acum oroarea războiului”, se arată într-un comunicat al AUR.

Cine face parte din grupul de prietenie cu Federația Rusă:

Mărgărit Mitică-Marius - PSD

Volosatîi Boris - AUR (retras)

Rasaliu Marian-Iulian - PSD

Berea Cristinel-Gabriel - USR (retras)

Bica Dănuţ - PNL

Cozma Adrian-Felician - PNL

Cupşa Ioan - PNL

Feodor Silviu - Minoritati

Floroiu Ionel - PSD

Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela - PSD

Ilie Victor - USR (retras)

Ivan Dan - USR (retras)

Kulcsár-Terza József-György - UDMR

Predoiu Marian-Cătălin - PNL

Rotaru Ion - PSD