Congresul USR urmează să fie organizat în acest an, iar până acum s-au conturat două variante: iunie sau octombrie, a declarat marți preşedintele interimar al partidului, Cătălin Drulă.

Catalin DrulaFoto: Agerpres

La Congresul USR urmează să fie ales noul președinte al partidului, după ce Dacian Cioloș a demisionat în 7 februarie.

Cătălin Drulă a spus, marți, la RFI, că "în mod sigur" Congresul USR va fi organizat în acest an și s-au conturat două opţiuni: luna iunie sau luna octombrie.

  • "Vom lua o decizie în săptămânile următoare, în funcţie şi de situaţia pandemică şi de criza internaţională care este în zona noastră. (...)
  • Vom alege varianta în care să avem un calendar care să fie cât mai responsabil. Cred că şi publicul s-a săturat de aceste congrese din partide.
  • Anul trecut a fost anul congreselor pentru o parte din partide şi cred că e important să ne suprapunem corect peste agenda publică, deoarece congresele inevitabil tind să fie un moment de uitat spre intern, iar eu vreau să ne axăm pe o privire către public, către electorat, către România", a afirmat președintele interimar al USR.

În ceea ce privește demisiile din partid după plecarea lui Dacian Cioloș de la șefia USR, Drulă a spus că în ultima perioadă aproximativ 400 de membri USR şi-au dat demisia, dar alte 200 de persoane s-au înscris în partid.

Cătălin Drulă a preluat funcția de președinte interimar al USR în urmă cu o săptămână, având în vedere că, potrivit statutului partidului, în cazul demisiei președintelui funcția este preluată de vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres.

Următorul pas este declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte.

Reamintim că în 7 februarie Biroul Național al USR - dominat de echipa lui Dan Barna - a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care acesta președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului. În aceste condiții, Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR. El a spus că este o decizie firească și de bun simț, din moment ce programul său a fost respins. Cioloș a mai spus că nu mai are de gând să candideze pentru funcția de președinte al formațiunii, pentru că "nu are rost", și nici să reînființeze vechiul Plus.