Dan Vîlceanu, ministrul liberal al Ministerului fondurilor europene (MIPE), a criticat luni activitatea miniștrilor PSD de la Muncă (Marius Budăi) și Sănătate (Alexandru Rafila) pentru slaba absorbție de către aceste ministere a fondurilor UE. În privința renegocierii PNRR, Vîlceanu a spus că a observat că și ministrul Budăi a renunțat la ideea renegocierii și pune problema optimizării. 'Nu pot să spun decât: succes la optimizare!', i-a transmis Vîlceanu.

Dan VilceanuFoto: Captura video Guvern

Întrebat luni dacă ar urma să discute cu Comisia Europeană pe tema renegocierii procentului privind cheltuielile cu pensiile din PNRR, Dan Vîlceanu a spus că nu crede că se mai pune problema renegocierii și a lansat un atac la miniștrii PSD ai Muncii și Sănătății pentru slaba absorbție a fondurilor europene.

VIDEO Dan Vîlceanu critică slaba absorbție a fondurilor UE de la ministerele Muncii și Sănătății:

"Din câte am văzut în acest weekend nu se mai pune problema. Înțeleg că și domnul ministru al Muncii (n.a Marius Budăi) a renunțat la ideea renegocierii și s-a pus problema optimizării. Nu pot să spun decât: succes la optimizare.", a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene.

Întrebat dacă îl va ajuta pe ministrul Budăi cu optimizarea PNRR, Vîlceanu a spus:

  • "Orice ministru care îmi va cere ajutor îl va primi, suntem colegi, dar mă tem că dacă aș intra în discuții legate de această optimizare, ea nu ar putea fi decat o optimizare a implementarii PNRR.", a spus Dan Vîlceanu.

Ministrul Dan Vîlceanu se duce la Bruxelles pentru discuții cu oficialii UE despre PNRR și viitorul cadru bugetar al UE

Dan Vîlceanu a anunțat că în perioada 21-23 februarie se va duce la Bruxelles unde va avea discuții cu oficialii europeni atât pe tema PNRR cât și despre viitorul cadru bugetar al UE 2021-2027 și încheierea negocierilor pe acest cadru.

  • "Evident că mă preocupă și PNRR și viitorul cadru, mă preocupă și absorbția pe actualul cadru 2014-2020 din care mai avem 2 ani.
  • Și din punctul ăsta de vedere facem o analiză la MIPE pe toate autoritățile de management astfel încât contractele semnate care nu mai au nicio șansă de a fin închise și terminate până la finalul anului 2023 să fie reziliate dacă ele nu au început încă - să știți că mai sunt și situații de genul acesta - și banii respectivi să-i alocăm pe alte proiecte care pot fi terminate până în 2023 astfel încât să nu riscăm să pierdem acei bani.
  • Și vă mai spun ceva - există într-adevăr - dacă tot m-ați întrebat despre modul în care ar trebui să se desfășoare activitatea în unele ministere cel puțin legat de banii europeni - o slabă absorbție la Ministerul Muncii și la Ministerul Sănătății și din acest punct de vedere aș fi profund recunoscător dacă cei doi ministri s-ar apleca mai mult asupra acestor aspecte legate de fonduri europene.", a declarat Dan Vîlceanu.

Acesta a acuzat și "o abordare neserioasă" din partea anumitor Ministere atunci când răspund la întrebări legate de implementarea proiectelor cu fonduri europene.

  • 'La începutul mandatului acestui Guvern toată lumea a înțeles anumite disfuncționalități - că ai preluat mandatul, nu ți-ai găsit toate documentele, în cazul Ministerul Sănătății am înțeles că nu se găsea PNRR-ul, că era pe un stick. Acum toate aceste documente sunt la dispoziție, au trecut câteva luni și evident și eu și premierul și toată țara se așteaptă să vadă mai multe progrese și mai puține scuze.
  • În ultima perioadă am purtat comunicări cu ministerele și vreau să vă spun că atunci când întrebi în mod special de anumite proiecte și primești răspuns că până în 2023 există două scenarii - să termini proiectul sau să nu termini proiectul - mi se pare o abordare neserioasă.", a spus Vîlceanu.

Întrebat de jurnaliști ce Ministere i-au dat mai exact aceste răspunsuri, Vîlceanu nu a dorit să ofere amănunte.

"Nu vreau să intru in detalii. Suntem la o conferință de presă la Guvern, nu vreau să creez polemică în cadrul Guvernului și prefer să vorbesc la nivel general, dar cred că cel puțin în ceea ce privește Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii e nevoie - pentru că sunt cele două ministere care din punct de vedere al absorbției stau cel mai prost și asta se vede si dintr-o scurta privire la nivelul numărului de personal angajat pentru absorbția fondurilor UE.", a mai spus acesta.