USR a depus amendamente la propunerile de modificare a regulamentului Camerei Deputaților în sensul de a permite în continuare transmisiuni live sau desfășurarea de bannere, Dan Barna insistând că este nevoie de transparență în activitatea forului legislativ, iar incidentul provocat de reprezentantul AUR George Simion nu trebuie folosit pentru a bloca acest lucru și pentru a reveni la epoca Dragnea.

Dan BarnaFoto: Agerpres

Barna a spus că interzicerea transmisiunilor live din plen sau comisii sau afișarea bannerelor contravine principiului transparenței, acuzând actuala coaliție că se folosește de incidentul provocat de George Simion pentru a reveni la starea de dinainte de 2016, când românii nu știau ce se întâmplă în Parlamentul României.

  • "Problema este că se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion şi a celor de la acest partid extremist pro-rus, pentru a se încerca blocarea transparenţei. Aseară proiectul de lege prevedea blocarea accesului presei la dezbaterile comisiilor. Or, prin amendamentele pe care colegii mei deputaţi USR din Comisia de regulament le-au adus în această dimineaţă, s-a reuşit eliminarea acestui lucru excesiv de abuziv. În egală măsură însă rămân o grămadă de reglementări care limitează transparenţa. Or, cu acest lucru noi nu putem să fim de acord", a afirmat Barna, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că atitudinea lui Simion trebuie sancționată, dar nu trebuie să ne întoarcem la metode din epoca Dragnea, când tot prin schimbări de regulament făcute de Nicolicea și Iordache au încercat să pună pumnul în gură opoziției.

  • "Sancţiunile asupra celor care fac acte de violenţă trebuie să rămână şi sunt foarte clare. Acelea prin care întregul grup parlamentar este blocat, deşi par gândite pentru cei de la AUR (...) ele pot fi oricând folosite şi împotriva partidelor care fac opoziţie legitimă, cu argumente, cu mesaje foarte clare şi non-violente. Aceste amendamente - şi asta vom susţine şi în plen, la dezbaterea regulamentului - care limitează posibilitatea de a avea bannere sau de a transmite lucrări ale comisiilor sau ale plenului, pentru că plenul este un spaţiu public, în sensul legii, cetăţenii trebuie să aibă acces la acele dezbateri, nu le vom susţine", a explicat vicepreşedintele USR.

Violența adusă pe scena politică de George Simion și de AUR este foarte nocivă și otrăvitoare pentru întreaga societate și servește de minune actualei puteri pentru a reduce la tăcere opoziția, care vine cu critici coerente și argumentate, cu soluții, nu cu pumni.

  • "Până în 2016, când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament. Abia din acel moment, cu acele transmisii de la dezbaterile acelor lucrări, vă aduceţi aminte ce făcea Iordache, ce făcea Liviu Dragnea, toate acele lucruri care au fost văzute de români.

USR a condamnat dintotdeauna violența de orice fel și susține sancțiunile dure pentru manifestările violente, dar nu va vota un regulament care limitează transparența și libertatea de exprimare.

Conducerea Camerei Deputaților a decis, marți, să modifice regulamentul de funcționare, după ce ieri liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, care vorbea la tribuna Parlamentului.

Liderii grupurilor parlamentare PSD, PNL, UDMR și minorități au semnat un proiect de lege care propune modificarea regulamentului și vizează ședințele de plen, ședințele comisiilor de specialitate, dar și cele ale conducerii Camerei Deputaților.