Altercație chiar la tribuna Parlamentului între ministrul Energiei, Virgil Popescu, și liderul AUR, George Simion. Pe fondul vociferărilor din sală ale acestuia din urmă, Popescu a spus de la tribună dacă poate să-l trimită „pe domnul Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul”. În acel moment, George Simion a venit la tribună, s-a înfipt în Popescu, l-a smucit, țipându-i în față „ești un hoț”. „Ești un rus!”, i-a replicat Popescu. Ședința de plen în care se citea moțiune simplă împotriva ministrului Energiei a fost suspendată.

George Simion si Virgil PopescuFoto: Captura video

La intervenția președintelui de ședință, Simion a plecat de la tribună.

„Rog chestorii să îi îndepărteze pe domnul Simion. Domnule Simion, luaţi mâna de pe domnul ministru!”, a intervenit preşedintele de şedinţă, social-democratul Daniel Suciu, care a cerut ca liderii de grup să se apropie de tribună.

„La Rusia cu dumneavoastră”, i-a replicat Popescu lui George Simion care din sală îi striga „ești un hoț”.

„Ești un prost”, i-a întors-o Popescu.

Ședința s-a suspendat.

„E pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru, în timp ce îşi susţine discursul, este agresat fizic. În aceste condiţii eu nu pot să continui şedinţa. Convoc şedinţa Biroului Permanent. Declar şedinţa închisă”, a spus președintele de ședință, Daniel Suciu (PSD).

Ulterior, conducerea Camerei Deputaților a decis ca ședința de plen în care se citește moțiunea împotriva ministrului Energiei să se reia.

Momentul poate fi urmărit de la minutul 4.00.

"A venit la mine amenințător"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu s-a mai întors în sala de plen a Camerei Deputaţilor unde a fost dezbătută moţiunea simplă la adresa sa, în semn de protest faţă de gestul făcut George Simion.

  • "E un gest incalificabil pentru un parlamentar, pentru un deputat. Sunt şi eu deputat, nu sunt la primul mandat, aşa ceva nu s-a mai întâmplat.
  • Eu mă bucur că am avut stăpânire de sine şi nu am dat curs provocării, practic a fost o provocare pe care a încercat să o facă. (...)
  • Eu, în semn de protest, nu mă mai întorc în sală. Voi depune în scris discursul, răspunsul la moţiunea simplă şi colegii mei din grupul PNL la fel vor face.
  • Nu e vorba de teamă, e vorba de tras un semnal de alarmă că suntem în Parlamentul României, nu suntem în perioada interbelică, nu suntem într-o zonă de tristă amintire, lucrurile trebuie să intre în normal", a afirmat Popescu la plecarea din Parlament.

El a spus că va viziona înregistrările de la şedinţă şi o să se consulte cu avocaţii dacă este cazul sau nu să depună o plângere împotriva lui Simion.

Întrebat dacă i-a spus "prost" lui George Simion, așa cum se aude pe înregistrare, Virgil Popescu a răspuns că nu-şi aminteşte: "Haideţi să vorbim de alte lucruri. (...) Nu îmi aduc aminte, sincer să fiu. O persoană care te face hoţ, care vine la tine ameninţător, nu este un comportament demn de un parlamentar".

Acesta a precizat că, cel mai probabil, membrii Comisiei juridice vor modifica regulamentul Camerei Deputaţilor pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc, conform Agerpres.