Comisia de Muncă din Senat a respins, miercuri, un proiect de lege care prevedea eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Cu votul senatorilor PSD, UDMR și AUR, inițiativa legislativă a primit raport de respingere și urmează să meargă la vot în plen. Senatul este forul decizional în acest caz.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE ora 19.07 AUR face precizarea, printr-un comunicat de presă, că senatorul Dorinel Cosma "nu a înțeles bine întrebarea și a votat eronat însă opțiunea sa nu a mai fost luată în considerare".

"AUR reclamă abuzul săvârșit de PSD la votul din Comisia de muncă din Senat, referitor la pensiile speciale ale aleșilor locali. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali și acuză PSD că nu a consemnat votul corect, exprimat ulterior, al senatorului Dorinel Cosma, în Comisia pentru muncă din cadrul Senatului. Senatorul Cosma, fiind online, nu a înțeles bine întrebarea și a votat eronat în primă fază, după care a revenit, însă opțiunea sa nu a mai fost luată în considerare, ceea ce reprezintă un abuz. Președintele comisiei, Ion Rotaru, a recurs la o ticăloșie clasică, ignorând cererea de îndreptare a votului", se arată în comunicatul de presă.

Alianța pentru Unirea Românilor susține că la votul în plenul Senatului "va vota ferm pentru desființarea pensiilor speciale ale primarilor".

Raportul de respingere a propunerii legislative pentru abrogarea art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ a întrunit, în comisie, 7 voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi două abţineri.

Potrivit art. 210 din OUG 57/2019, se acordă o pensie specială persoanelor care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean sau vicepreşedinte al consiliului judeţean. Prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar a fost prorogată de mai multe ori.

USR a propus abrogarea acestui act normativ, pentru că "persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat".

Senatoarea Simona Spătaru, de la USR, a cerut în comisia de muncă eliminarea din Codul Administrativ a pensiilor speciale pentru aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii Judeţene. Ea a arătat că în fiecare an, s-a prorogat acest articol din Codul Administrativ şi revine acest subiect, fiind folosit politic.

”Vorbim foarte clar de pensii speciale care, dacă ar intra în plată, ar produce o pagubă de peste 600 de milioane de lei, pe an, asta înseamnă 120 de milioane de euro pe an. Aleşii locali nu fac parte dintr-o categorie socială vulnerabilă, sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de nişte venituri suplimentare”, a spus Spătaru în şedinţa comisiei.

În replică, președintele Comisiei de muncă, senatorul PSD, Ion Rotaru a ţinut să precizeze că subiectul pensiilor speciale ale primarilor şi a preşedinţilor de CJ ”este o chestiune delicată, şi trebuie tratată ca atare”.

”Pe de o parte, este o posibilitate ca aceşti oameni să încaseze o indemnizaţie, o pensie, cum am vrea să îi spunem, este reglementată, este suspendată până în ianuarie 2023. Este la fel de adevărat că sunt situaţii în care, primari care au avut mandate multe şi salarii mici şi contribuţii mici, ies cu nişte pensii destul de reduse ca şi cuantum, uneori mai reduse decât salariaţii pe care i-au avut în subordine ani în şir. Este la fel de adevărat că ne dorim cu toţii ca pensionarii să primească venituri mai multe din pensii, să aibă pensii mai mari şi acest lucru trebuie să fie un deziderat pentru toate partidele”, a spus Rotaru.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților fără a fi dezbătut în plen. Raportul Comsiei de Muncă urmează să fie supus votului plenului Senatului care este forul decizional în acest caz.