​Președintele Klaus Iohannis a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, asigurându-l pe acesta de „sprijinul ferm” al României pentru „suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ,,sfere de influență” și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate. Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, șeful statului a acordat un spaţiu "amplu", în convorbirea telefonică, soluţionării problemelor legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, îndeosebi privind protecţia identităţii lingvistice a etnicilor români.

În acest sens, el a reiterat aşteptarea ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa "limbă moldovenească", confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistenţa "limbii moldoveneşti".

Salutând reluarea, în septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obţinerii unor rezultate concrete, cât mai curând posibil, care să permită semnarea unui nou protocol, precum şi reluarea activităţii comisiei în plenul său. "Preşedintele Volodâmâr Zelenski a menţionat că înţelege preocupările părţii române legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române şi şi-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluţii", precizează Administraţia Prezidenţială.