​Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat luni, în legătură cu pierderea a două miliarde de euro din PNRR, că ”este un scenariu care a fost luat în calcul” și este o urmare a faptului că ”am crescut mult mai rapid decât prevedea Comisia Europeană”. Declarația acestuia are loc în contextul în care ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu a anunțat că țara noastră va primi mai puțini bani din PNRR față de ce s-a stabilit la finalizarea negocierilor din 2021.

Florin CituFoto: Arhiva personala

”România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB (...) Nu se pierd bani, veţi vedea că totul este ajustat, există o procedură care va fi urmată”, a declarat Cîțu la Parlament.

Preşedintele PNL a fost întrebat şi despre renegociere și optimizare PNRR pe care o solicită PSD prin vocea lui Marcel Ciolacu.

”În declaraţii publice se pot spune multe lucruri şi poţi să optimizezi şi poţi face declaraţii, să îţi faci o agendă politică. Când vine vorba de lucruri concrete, încă nu am vazut nimic. Poate ar fi mai bine să discutăm înainte în coaliţie şi apoi la televizor, să vedem şi noi care sunt propuneri, eu nu ştiu nimic”, a răspuns liderul PNL.

Dan Vîlceanu a anunțat săptămâna trecută că România va pierde circa 2 miliarde euro din PNRR pe partea de granturi care sunt banii nerambursabili. Vîlceanu a explicat că banii de la Comisia Europeană fuseseră alocați pentru o creștere de 4,1% în primul an de pandemie - 2020 și o scădere de 6%, însă datele ulterioare au arătat o scădere economică de 3,9% și o creștere de 6,7%, ceea ce înseamnă că prognozele inițiale au fost depășite. Astfel că din 30 de miliarde, doar 28 de miliarde reprezintă suma totală pentru România.

PSD îi cere lui Dan Vilceanu, prin vocea purtărtorului de cuvânt al PSD, Radu Oprea să explice declaraţia prin care anunţa că România va pierde 2 miliarde de euro din finanţarea pe PNRR. "Poate mai tăiem de la partea aceea de consultanţă, care e foarte mare", a arătat senatorul.