"Deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este un succes în sine și pe bună dreptate poate fi considerată cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO și UE pentru că aduce țara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoașterea statutului de economie de piață funcțională și democrație consolidată", a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă.

Conferinta Nicolae Ciuca-Mathias CormannFoto: Captura Guvern

  • "Deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este un succes în sine. Aceasta atestă importanța pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă ale României. Pe bună dreptate poate fi considerată cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO și UE pentru că aduce țara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoașterea statutului de economie de piață funcțională și democrație consolidată.", a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă, într-o conferință comună cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Premierul a subliniat că acesta este un succes de etapă, în condițiile în care obiectivul strategic al României este obținerea statutului de membru al OCDE. Acesta a dat asigurări că România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select.

Întrebat în ce an ar putea deveni Romania membru OCDE și ce reforme ar trebui făcute pentru a deveni membru OCDE, secretarul general Mathias Cormann, nu a putut oferi un orizont exact de timp, subliniind faptul că Romînia mai are încă o serie de probleme de rezolvat, provocări care au fost subliniate și în studiul prezentat azi la palatul Victoria.

  • "Nu sunt în situația să vă dau un răspuns detaliat. Putem să sperăm că acest proces se va desfășura pe cât de rapid posibil, însă va dura cât timp este necesar. România deja respectă o serie întreagă de standarde OCDE. Ce se va întmpla în continuare este o analiză atentă realizată de Comitetele tehnice ale OCDE care vor analiza politicile si practicile la nivel național care considerăm că ar trebui îmbunătățite pentru a se alinia cu acele practici și politici pe care OCDE le aplică deja.
  • Acest lucru depinde de modul în care evoluează procesele. Dl premier m-a asigurat că domnia sa și Guvernul se vor implica în mod deciziv în acest proces.
  • În ceea ce privește a doua întrebare, pe lângă domeniile la care se face referire in studiul economic privind România depinde mult de modul în care se desfășoară aceste procese în domeniile identificate de noi, asupra cărora România trebuie să se aplece cu atenție și vom lucra în continuare cu Guvernul dvoastră pentru a ne asigura că lucrurile avansează", a declarat Mathias Cormann.

Acesta a ținut să aprecieze și existența unui sprijin din partea întregului spectru politic pentru aspirația României de a deveni membru cu drepturi depline.

Anchetă economică a OCDE: 16 probleme ale României, de la muncă, educație și sănătate, la taxare, infrastructură și legislația insolvenței

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a făcut o anchetă economică în ceea ce privește România. Conform acestui document, creșterea productivității a fost impresionantă, dar a încetinit în ultimul deceniu.

În timp ce Bucureștiul și multe orașe secundare au devenit centre de prosperitate și inovare, sărăcia rămâne larg răspândită în zonele rurale. Participarea la educația adulților este foarte scăzută, în ciuda schimbărilor rapide ale nevoilor pieței muncii.

Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a prezentat vineri la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă rezultatele unui studiu privind situația socio-economică din România în contextul pandemiei de COVID-19.

Oficialul OCDE a notat progresele înregistrate de România, faptul că în ultimele două decade, țara noastră a prins din urmă economiile OCDE în ciuda crizei financiare din 2007-2008 și mai recent a pandemiei COVID-19, dar și faptul că mai avem multe probleme de rezolvat.

Printre acestea, Mathias Cormann a subliniat provocările de pe piața muncii ori ale sistemului de pensii.

Populația cu vârstă de muncă a scăzut în România din cauza îmbătrânirii și emigrației, dar acestea nu sunt singurele provocări cu care se confruntă piața muncii din România, a arătat vineri la București Mathias Cormann, secretarul general al OCDE. "Prea mulți tineri abandonează școala înainte de a căpăta competențele necesare pentru piața muncii, iar închiderea școlilor datorită crizei pandemice a aprofundat aceste disparități", a spus acesta.

Vizita oficialului OCDE în România și prezentarea rezultatului studiului vine după decizia de marți a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv pe care România îl are de 18 ani.

Guvernul a anunțat miercuri că a început pregătirea tehnică pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în condițiile în care decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, care dețin peste 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.