Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi o întrevedere cu ministrul Apărării Vasile Dîncu, notează news.ro. Florence Parly şi ministrul apărării Vasile Dîncu au programate declaraţii de presă la ora 9:25, după care programul vizitei include primirea de către premierul Nicolae Ciiucă, la ora 10:00, urmată, la 13.30 de primirea la Palatul Cotroceni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului francez al Apărării, în cadrul întâlnirilor va fi discutată situaţia regională din Europa de Est, mai ales că Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la întărirea prezenţei în România în cadrul unei misiuni NATO.

De asemenea, vor fi discutate şi priorităţile preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

Conform Ministerului francez al Apărării, discuţiile ministrului Florcence Parly cu autorităţile de la Bucureşti vor fi centrate pe aprofundarea relaţiilor în domeniul apărării în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două state, inclusiv în domeniul armamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat miercuri, după şedinţa CSAT consacrată situaţiei generate de prezenţa trupelor ruseşte la frontierele Ucrainei, mesajele clare transmise inclusiv public de către preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, şi de către preşedintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite şi a Franţei – parteneri strategici ai României – de a spori prezenţa în ţara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluţiile de securitate din regiune.

”Aceste demersuri sunt rezultatul eforturilor pe care eu personal şi membri ai Guvernului le-am depus, inclusiv în cadrul discuţiilor directe pe care le-am avut în ultima perioadă. Am spus-o constant şi repet că suntem gata să găzduim o prezenţă aliată crescută pe teritoriul nostru. De altfel, în urma anunţurilor SUA şi ale Franţei, suntem în contact cu cei doi aliaţi pentru a stabili concret modalităţile de realizare pe teritoriul nostru a prezenţei militare a celor doi parteneri”, a afirmat preşedintele.