​Înainte de a se întâlni cu partenerii de Coaliție de la PNL și UDMR, pentru a discuta despre problema facturilor la energie, liderul PSD Marcel Ciolacu spune că are „o părere personală” în acest caz.

Marcel Ciolacu si Florin CituFoto: AGERPRES

„Nu e admis să liberalizezi prețul în plină pandemie”, a spus, luni dimineață, șeful social-democraților.

„Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10,00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17,00, în coaliţie. Am avut discuţii inclusiv în cursul zilei de ieri cu domnul prim-ministru şi alaltăieri cu domnul preşedinte Cîţu, deci am funcţionat şi până acum", a spus Ciolacu la sediul central al PSD, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

El a adăugat că reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz "este suportabilă de către bugetul de stat" şi că îşi menţine părerea că această măsură trebuie luată de la 1 februarie.

"Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franţa cu plafonarea preţurilor, cu plafonarea preţurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, şi aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliţie, o vom prezenta. (...) Sunt mai mult măsuri şi au o coerenţă între ele. La şedinţa de coaliţie este invitat şi domnul ministru al Energiei şi reprezentanţii ANRE şi ai ANPC", a afirmat acesta.

Subiectul facturilor eronate la energie este primul în care PSD și PNL s-au atacat deschis. Lideri ai PSD, precum Mihai Tudose, a cerut demisia ministrului liberal al Energiei, Virgil Popescu.

În replică PNL a pasat responsabilitatea pe ANRE care este condus de un fost deputat PSD, Dumitru Chiriță, liberalii cerând chiar o comisie de anchetă parlamentară care să verifice cum a supravegheat piața ANRE.

Subiectul facturilor la energie va fi discutat luni în ședința Coaliției.

„Ne-am uitat atent ce au făcut şi vecinii noştri - şi în Ungaria, şi în Polonia, şi în Cehia -, dar am văzut ce au făcut şi în Germania şi în Suedia cu sprijin pentru consumatori. Cred că etapa în care găsim justificări sau căutăm vinovaţi şi să ieşi la televizor să spui că nu ai pârghii, când statul român este acţionar unic în vreo 12 companii energetice sau acţionar minoritar, mi se pare, în vreo şapte, cred că este ceva prea mult", a declarat săptămâna trecută Ciolacu la Antena 3. El a amintit că a solicitat de urgenţă o convocare a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru că România se află "într-o criză evidentă".