​​Loviți în procentele electorale de alianța cu PSD la guvernare, PNL schimbă strategia și iese la atac împotriva PSD. Cu două subiecte fierbinți pe agenda publică, criza COVID-19 și scandalul facturilor la energie, liberalii pun tunurile pe ministerul Sănătății și ANRE conduse de oamenii PSD.

Marcel Ciolacu si Florin CituFoto: AGERPRES

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a ieșit joi cu un atac dur la adresa lui Alexandru Rafila. Secretarul general adjunct, deputatul Gheorghe Pecingina, a cerut comisie de anchetă la ANRE, condusă de fostul deputat PSD Dumitru Chiriță. Ambii au ales Facebook.

Ionuț Stroe l-a acuzat pe Alexandru Rafila că nu face nimic pentru a opri creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și că înainte de sărbători a propus relaxări, iar acum „doar tace”.

„Am ajuns, astăzi, aproape la borna de 10.000 de cazuri noi de infectări cu Sars-Cov-2, o creștere de peste 8 ori ori față de acum 15 zile, imediat după Crăciun. În puțin peste două săptămâni avem o creștere uriașă, care pune la îndoială pregătirea făcută de Ministerul Sănătății în fața valului 5, unul care aduce sute de mii de cazuri în alte țări din Europa. Ca un optimist, privind ce se întâmplă afară, eu încă aștept să văd care sunt aceste măsuri în domeniul sănătății pentru protejarea populației, din partea ministerului? Cum oprim creșterea numărului de cazuri? Pentru că rezultatele până acum sunt proaste. Cât de real mai este interesul Ministerului Sănătății pentru pandemie câtă vreme, înainte de sărbători, opțiunea din partea ministrului a fost să venim cu alte relaxări, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, iar acum doar tace și doar face unele informări”, a spus Stroe.

Liderul PNL acuză PSD de blocarea certificatului verde COVID la locul de muncă.

De cealaltă parte, deputatul PNL Gheorghe Pecingina acuză ANRE că nu a făcut nimic astfel încât să nu existe cazuri de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor la energie.

„În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă și să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor. Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activității ANRE pe ultimul an și, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE și-a exercitat atribuțiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor. În tot acest scandal, cel mai puțin vorbesc exact cei care ar trebui să vorbească cel mai mult, pentru că au cea mai mare responsabilitate în domeniu: domnii de la ANRE”, a scris el pe Facebook.

Nici PSD nu stă degeaba. Tudose cere demisia lui ministrului Energiei, Ciolacu e evaziv

Atacurile deschise ale liberalilor vin după ce miercuri seară, Mihai Tudose i-a cerut demisia ministrului energiei, Virgil Popescu, pe fondul scandalului cu facturile la Energie.

„Cred că ar fi cazul să încercăm și cu altcineva. Ar trebui să recunoască singur chestia asta. Nu se poate - îndeamnă cetățenii la neplată. Azi, din nou, spune un lucru pe care nu îl înțeleg: cetățenii să reclame. Nu! Până să ajungă cetățenii să reclame, el trebuia de ieri, când a constatat că sunt niște facturi emise împotriva legii, să ia niște măsuri, nu să facă el reclamații la ANPC. Trebuia să anunțe că în urma sesizărilor primite până acum, următoarele societăți nu mai au licență”, a spus Tudose la Antena 3.

Liderul PSD Marcel Ciolacu nu-l contrazice ferm pe Tudose.

Întrebat dacă susţine opinia că ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar trebui să demisioneze ori să fie demis, Marcel Ciolacu a răspuns: "Eu ţin cont de părerile domnului Mihai Tudose şi de experienţa domniei sale, cred că este o decizie care ar trebui luată în coaliţie, împreună cu primul ministru”.