​Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și lideri politici de la București transmit mesaje de condoleanţe după moartea preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, spunând că a fost un prieten al României şi un lider care a luptat pentru valorile şi principiile Uniunii Europene.

Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro
  • ”Sunt profund întristat de moartea subită a lui David Sassoli, preşedintele PE. A fost un prieten al României şi un lider care a luptat pentru valorile şi principiile Uniunii Europene.
  • Moştenirea sa europeană va dăinui. Gândurile mele sunt îndreptate spre familia sa”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Și premierul Nicolae Ciucă a scris, pe Twitter, că "europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice și un constructor devotat al Europei Unite":

  • "În numele meu și al Guvernului transmit sincere condoleanțe familiei președintelui Parlamentului European, omului politic și jurnalistului David Sassoli".

Tot pe Twitter a reacționat și liderul PSD, Marcel Ciolacu:

  • "Sunt profund întristat de moartea subită a președintelui PE, David Sassoli. Am pierdut un prieten și un susținător puternic al României și al unei Europe sociale. Condoleanțe celor dragi lui".

  • "Foarte întristat de moartea președintelui David Sassoli. Salut amintirea unui om foarte drăguț și cu o inimă mare. Aduc un omagiu acțiunii sale europene. Era întotdeauna gata să asculte și dornic să scoată ce e mai bun din ceilalți", a scris și europarlamentarul Dacian Cioloș, co-președinte USR.

Și șeful Delegației EPP România din Parlamentul European, Rareș Bogdan: „Avea o logică imbatabilă, știa să cumpănească problemele spinoase cu o înțelepciune rară. Au fost multe situații în care echilibrul său a fost salvator, mai ales dificultățile legate de deciziile în privința actelor normative legate de pandemie. Un mare înțelept. A fost un om de la care aveai ce să înveți, pentru că reușea să facă să lucreze împreună inima sa mare și creierul extrem de rațional. Nu în ultimul rând, a fost un mare european. Iubea bătrânul continent cu ardoarea unui italian și pragmatismul unui neamț și ținea mult la consolidarea eurosistemului”.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, în vârstă de 65 de ani, a decedat în această dimineață într-un spital din Aviano (nordul Italiei), unde era internat de mai bine de două săptămâni, a anunțat pe Twitter purtătorul său de cuvânt. Decesul a survenit după o „complicație gravă” legată de sistemul său imunitar.