Liderii Coaliţiei au discutat, joi, la Guvern, despre proiectul de lege pentru introducerea certificatului COVID fără a ajunge însă la vreun acord. Șansele să existe o nouă lege care să reglementeze folosirea certificatului de la începutul anului sunt foarte mici, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Reamintim că liderii PSD și PNL nu au reușit să cadă de acord asupra unei variante privind aplicarea acestuia. În acest context, președintele Klaus Iohannis le-a propus liderilor politici eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă.

Noua Coaliție PSD-PNL-UDMR, la CotroceniFoto: Captura

Potrivit unor surse citate, PSD, PNL și UDMR nu s-au înţeles pe ce va trebui să conțină proiectul de lege în special la capitolul sancțiuni şi pe introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă.

După intervenția președintelui Klaus Iohannis care le-a cerut să renunțe la obligativitatea folosirii certificatului la muncă, liderii PSD nu mai doresc să inițieze un alt proiect de lege în acest sens, susțin sursele citate.

De altfel, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu mai are sens modificarea proiectului de lege inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila dacă prevederea privind condiţionarea accesului la locul de muncă de certificatul verde este neconstituţională.

Și liberalii au fost luați prin surprindere de recomandarea președintelui Klaus Iohannis, susțin sursele HotNews.ro.

Președintele PNL, Florin Cîţu a evitat să se pronunțe public pe propunerea eliminarii obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă.

Filmul tensiunilor și indeciziilor din Coaliție pe tema implementării certificatului COVID

Reamintim că atât PSD cât și PNL nu vor să-și asume costul de imagine generat de introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă.

În urmă cu o zi Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat la guvern despre necesitatea adoptării proiectului privind certificatul COVID. În interiorul Coaliției, PSD a propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe acest proiect pentru că acesta trebuie să intre în vigoare cât mai rapid, de la 1 ianuarie 2022 astfel încât, autoritățiile să aibă cadru legal pentru prevenirea unui nou val pandemic creat de varianta Omicron.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

Potrivit surselor HotNews.ro. social-democrații ar fi primit inițial acceptul premierului Nicolae Ciucă pentru asumarea răspunderii în Parlament.

De partea cealaltă, președintele PNL Florin Cîțu s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context decizia în Coaliție a tot fost amânată și lăsată până în săptămâna Crăciunului.

În spatele ușilor închise, la întâlnirea Coaliției de miercuri după-amiaza de la Guvern, președintele PNL, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă i-au informat pe social-democrați că se opun asumării răspunderii. Astfel, potrivit surselor HotNews.ro, la Guvern s-a respins varianta asumării răspunderii (deși inițial premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu această soluție) și s-a convenit ca proiectul de lege în Parlament să intre în dezbatere legislativă, între Crăciun și Anul Nou.

La câteva ore diferență, liderii Coaliției au avut miercuri seară o nouă discuție pe această temă, de data aceasta cu președintele Klaus Iohannis. Astfel, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat miercuri seară cu președintele Klaus Iohannis pe fondul tensiunilor și contrelor între PSD și PNL pe tema certificatului COVID. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele le-ar fi spus acestora să ia în calcul și varianta eliminării obligativității certificatului la locul de muncă.