Proiectul certificatului COVID creează haos și indecizie în interiorul Coaliției. Liderii PSD, PNL și UDMR iau în calcul o nouă modificare a proiectului de lege, mai exact eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă. Varianta ar fi fost propusă de președintele Klaus Iohannis în urma unei discuții cu liderii Coaliției și pe fondul neînțelegerilor dintre PSD și PNL. Mai exact nici PSD, nici PNL nu vor să-și asume costul de imagine generat de introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. Atât Marcel Ciolacu cât și Florin Cîțu au recunoscut, joi, că este în discuție această nouă opțiune, dar că nu s-a luat o decizie în acest sens. Indecizia liderilor Coaliție vine după ce timp de o lună s-a discutat public despre impunerea certificatului COVID la locul de muncă.

Iohannis și Ciolacu (foto arhivă)Foto: Presedintia Romaniei

UPDATE 15.09 Liderii coaliției se întrunesc din nou, joi după-amiază, la guvern, tot pe teme certificatului COVID.

UPDATE Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat joi că social-democraţii nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării și că trebuie o analiză a proiectului de lege inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pentru a nu se încălca Constituția.

  • Nu este luată o decizie. Există o ordonanţă de urgenţă care prevede includerea certificatului verde. Există o ordonanţă de urgenţă. De aceea ministrul Sănătăţii a venit cu o propunere care are o latură de specialitate şi o latură să nu încălcăm Constituţia. Vom vedea forma finală. În astfel de situaţii de pandemie, picăm un pic în ridicol din punctul meu de vedere
  • Veţi vedea decizia pe care o luăm în coaliţie. Acum 2 luni am spus că nu e suficient doar certificatul verde. Aveţi părerile dumneavoastră şi doriţi să le aflaţi şi pe ale mele, lăsaţi-mă să vorbesc. Nu este suficient certificatul verde. E nevoie să venim şi cu o nouă organizare în sistemul sanitar, la ATI, trebuie să venim şi cu un stoc de antivirale ca să ne pregătim pentru acest val 5. În ceea ce priveşte încălcarea Constituţiei, vă repet, avem specialişti. Eu nu îmi aduc aminte de acest certificat verde, de această propunere legislativă de acum 2 luni
  • Domnul Rafila,la fel ca şi mine, sunt ferm convins că va fi de acord să nu fie încălcată Constituţia. Pentru că nu a fost până acum prezentată până ieri această formă specialiştilor. Întrebaţi de faptul că nu e corect ca unii să aibă şi alţii nu. În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le aplici sancţiuni. Faptul că sunt aleşi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeţeni locali, nu pot să le interzici să îşi exercite mandatul, pentru că acest lucru încalcă Constituţia, dar poţi să vii cu sancţiuni
  • Dacă doar transpune ce prevede ordonanţat de urgenţă, nu are rost să venim cu el. Înseamnă că avem noutăţi şi în acest proiect. Nu este o decizie finală pe proiect. Eu menţin părerea că trebuie adoptat în această sesiune
  • Niciodată nu s-a vorbit de o obligativitatea vaccinării cuiva. Chiar aş face un apel la dvs când mai vine un coleg de al meu şi spune această minciună, să spuneţi că nu s-a vorbit niciodată de obligativitatea vaccinării. Cred că propunerea donului Rafila să se facă în funcţie de incidenţă şi câtă presiune e pe sistemul ATI, e cea mai bună abordare. Nu cred că scoţând anumite categorii, trebuie să recunoaştem că nu e o prevedere constituţională

Si președintele PNL. Florin Cîțu a recunoscut, joi, că este în discuție această nouă opțiune, dar nu s-a luat o decizie în acest sens.

  • „Nu pot să vorbesc de ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu avem o variantă finală. Am spus că avem un proiect în Parlament, să mergem cu el mai departe. Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare.
  • Noi ieri am spus, avem o variantă, am trimis-o către specialiștii juriști să vedem dacă are probleme de constituționalitate. Certificatul verde trebuie să aibă două condiții: să mențină economia deschisă și să încurajeze vaccinarea”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîţu a fost întrebat de mai multe ori de către jurnaliști dacă este de acord cu eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă, însă a evitat să dea un răspuns.

  • "Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă.
  • Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă este de acord ca certificatul verde să fie obligatoriu la locul de muncă, Cîţu a răspuns: ”Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală”, a spus el.

Cîţu a precizat că, dacă există un proiect care îmbunătăţeşte acea ordonanţă sau acel proiect, este de acord să discute”. ”Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vedem dacă este constituţională. Nu ştim încă, nu avem o concluzie, nu ştiu de unde aveţi informaţii, înţeleg că încă se discută, cu specialiştii”, a mai spus preşedintele PNL.

Cum își pasează PSD și PNL responsabilitatea deciziei. Iohannis intervine

În urmă cu o zi Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat la guvern despre necesitatea adoptării proiectului privind certificatul COVID. În interiorul Coaliției, PSD a propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe acest proiect pentru că acesta trebuie să intre în vigoare cât mai rapid, de la 1 ianuarie 2022 astfel încât, autoritățiile să aibă cadru legal pentru prevenirea unui nou val pandemic creat de varianta Omicron.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

Potrivit surselor HotNews.ro. social-democrații ar fi primit inițial acceptul premierului Nicolae Ciucă pentru asumarea răspunderii în Parlament.

De partea celalată, președintele PNL Florin Cîțu s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democrațiilor. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context decizia în Coaliție a tot fost amânată și lăsată pânî în săptămâna Craciunului.

În spatele ușilor închise, la întâlnirea Coaliției de miercuri dup=amiaza de la Guvern, președintele PNL, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă i-au informat pe social-democrați că se opun asumării răspunderii. Astfel, potrivit surselor HotNews.ro, la Guvern s-a respins varianta asumării răspunderii (deși inițial premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu această soluție) și s-a convenit ca proiectul de lege în Parlament să intre în dezbatere legislativă, între Crăciun și Anul Nou.

La câteva ore diferență, liderii Coaliției au avut miercuri seară o nouă discuție pe această temă, de data aceasta cu președintele Klaus Iohannis. Astfel, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat miercuri seară cu președintele Klaus Iohannis pe fondul tensiunilor și contrelor între PSD și PNL pe tema certificatului COVID. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele le-ar fi spus acestora să ia în calcul și varianta eliminării obligativității certificatului la locul de muncă.