Liderii Coaliției au decis miercuri să introducă în Parlament, proiectul de lege privind certificatul Covid, propus de PSD și să-l voteze în sesiune ordinară între Crăciun și Revelion, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. O nouă întâlnire a Coaliției ar urma să aibă loc în cursul zieli de miercuri, după ședința de Guvern. Decizia vine după ce au existat tensiuni în Coaliție fiindcă președintele PNL, Florin Cîțu s-a opus ca proiectul certificatului COVID să fie asumat de către Guvern. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a avertizat că este necesară intrarea în vigoare a acestuia din ianuarie pentru a combate un eventual nou val pandemic.

Noua Coaliție PSD-PNL-UDMR, la CotroceniFoto: Captura
  • UPDATE (16:30) Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de Guvern de miercuri: "În următoarele 2 zile, Guvernul va organiza consultari cu societatea civila si alți factori interesați pe tema Certificatului verde."

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit de la ora 14.00 pentru a decide dacă proiectul de lege privind certificatul COVID va fi asumat de guvern sau va urma procedura parlamentară. Ședința coaliței a avut loc la guvern.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că asumarea Guvernului pe proiectul de lege privind certificatul COVID este blocată și nu poate fi făcută atât timp cât există în procedură parlamentară o inițiativă legislativă pe aceiași temă.

"Există o decizie a Curții Constituționale care nu permite Guvernului să-și asume răspunderea atâta timp cât există un proiect de lege în dezbaterea Parlamentului. Cîțu nu dorește să-și retragă proiectul și de aici blocajul pe această temă. Dacă nu vor fi adoptate noi reguli în acest sens, varianta Omicron va face dezastru în ianurie-februarie și toți vom fi responsabili de asta", au explicat sursele citate.

Reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a cerut ca Guvernul să își asume răspunderea pe proiectul de lege pe care l-a făcut și vorbit chiar despre demisie dacă nu va fi acceptată această variantă, în timp ce liderul PNL, Florin Cîțu, a insistat ca proiectul să treacă prin dezbatere în Parlament.