Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat, marţi, că statul ar fi trebuit, prin instituţiile sale, să se asigure că un miting de protest se poate desfăşura în condiţii civilizate, adăugând că liderul AUR George Simion este "un pericol" pentru România.

Dacian Ciolos in ParlamentFoto: AGERPRES
  • "George Simion este un pericol pentru România, pentru că instituţiile statului român au eşuat şi l-au creat prin comportamentul lor pe acest populist iresponsabil. Ceea ce au făcut simpatizanţii AUR astăzi este o nouă pată pe obrazul statului român, cel care, prin instituţiile sale, ar fi trebuit să se asigure că un miting se poate desfăşura în condiţii civilizate şi că nu degenerează în mod iresponsabil.

    Acelaşi stat care în 10 august 2018 inventa o lovitură de stat cu maşini-capcană şi cocktailuri Molotov ca să gazeze şi să bată mame, copii şi familii care participau la un protest faţă de Liviu Dragnea şi acoliţii săi.

    Avem dovada că aceste instituţii sunt falimentare şi incapabile să le ofere cetăţenilor protecţie şi siguranţă. Ştim de ani buni că sunt capturate politic şi că ezitările de a pune justiţia pe traseul ei normal au legătură tocmai cu această capturare a statului român", a transmis Cioloş, pe Facebook.

Liderul USR a criticat modul în care Jandarmeria şi Ministerul de Interne au gestionat situaţia generată de protestul de la Palatul Parlamentului.

  • "Astăzi, Jandarmeria, conducerea Ministerului de Interne, întregul Guvern şi-au dat măsura capacităţii lor organizaţionale şi comunicaţionale.

    Au abandonat toate măsurile şi toate politicile pe care ar fi trebuit să le susţină şi să le impună într-o perioadă de criză sanitară, au dispărut şi au preferat să asiste pasiv, aşa cum fac ori de câte ori George Simion sau Diana Şoşoacă provoacă şi calcă în picioare statul român, instituţiile sale şi pe reprezentanţii acestora.

    Faptul că aceşti politicieni populişti cresc de la o zi la alta este cauzat de iresponsabilitatea PNL şi PSD, care cred că vor putea stăpâni curentul populist", a afirmat Dacian Cioloş.

El a acuzat PSD şi PNL că "fac tot ce le stă în putinţă pentru a stopa" reforma începută de USR, "de teama de a nu pierde puterea politică, dar hrănesc cu bună ştiinţă excesele iresponsabile şi periculoase ale unor marionete politice care se pregătesc să le ia locul şi să arunce România în haos".

Cioloş a adăugat că, până în prezent, nu se cunoaşte niciun vinovat pentru agresiunea asupra cetăţenilor din 10 august 2018, aşa cum nu se ştiu nici vinovaţii de la Revoluţia din 1989 sau de la mineriade şi alte evenimente dramatice, "pentru care pare că nu va plăti nimeni niciodată".

Aproximativ 1.500 de susţinători şi parlamentari AUR s-au strâns în cursul dimineţii, în zona Palatul Parlamentului, pentru a protesta faţă de introducerea certificatului verde COVID şi a restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

Ulterior, circa 100 de protestatari au pătruns în curtea Palatului Parlamentului. Jandarmeria Capitalei a făcut apel la participanţii la protest să coopereze, să respecte îndrumările şi să se îndrepte către ieşirea din curtea Palatului Parlamentului prin zona indicată de forţele de ordine.