​Consiliul Național Secuiesc (CNS) a adoptat pe 3 decembrie o hotărâre privind cartea de identitate secuiască, document care să se elibereze la cerere persoanelor peste 18 ani care se declară secui și care susțin autonomia Ținutului Secuiesc. Hotărârea, publicată pe site-ul CNS, arată că buletinul ar urma să conțină doar numele și numărul generat de sistem, celelalte date personale fiind într-un cod QR.

Tinutul SecuiescFoto: AGERPRES

Ce prevede hotărârea CNS:

  • Cartea de identitate secuiască poate fi obținută de orice persoană care a împlinit vârsta de optsprezece ani, care are reședința permanentă în Ținutul Secuiesc sau locuiește în afara Ținutului Secuiesc și se declară secuii și care susține autonomia Ținutului Secuiesc,
  • Cartea de identitate secuiască conține doar numele și secvența numerelor de identificare generate de sistem, celelalte date personale fiind afișate într-un cod QR.
  • Baza de date a cărților de identitate secuiești este administrată de o organizație/instituție desemnată de Comitetul permanent al Consiliului Național Secuiesc, care este și operatorul de date al sistemului
  • Cartea de identitate secuiască poate fi retrasă la cerere

Decizia privind o carte de identitate secuiască, susțin reprezentanții CNS, vine ca urmare a demersurilor de până acum, respectiv delimitarea teritorială a Ținutului Secuiesc, adoptarea simbolurilor specifice, steag și stemă, precum și a alegerii limbii, aceasta fiind maghiara.

Preşedintele CNS, Balázs Izsák, a declarat, pentru adevarul.ro, că acea carte de identitate secuiască „are o valoare simbolică” dar este, totodată, importantă, pentru că le va permite să stabilească numărul persoanelor „care se identifică cu statutul de secui”.

„Nu ascundem nimic, totul este public. Vom înainta, din nou, Parlamentului României proiectul de lege vizând autonomia Ţinutului secuiesc. În acel proiect, sunt menţionate toate aceste lucruri", a explicat Balázs Izsák pentru sursa citată.