​Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la Senat, ​că nu se justifică o taxă de solidaritate, chiar dacă UDMR și PSD o susțin. UDMR a avansat ideea instituirii unei „taxe de solidaritate” care să fie aplicată companiilor ce înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an, iar PSD susține această propunere. Discuțiile pe această temă au fost reluate în Coaliție după învestirea noului Guvern.

Florin Citu Foto: Captura video

„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (...) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținute de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PNL a mai spus că ministrul Finanţelor Publice nu a venit, luni, în şedinţa coaliţiei, cu o variantă de buget pe 2022. Cîțu a mai precizat că deficitul bugetar a fost asumat, fiind o strategie pe care au discutat-o cu Comisia Europeană şi cu partenerii internaţionali.

Reamintim că liderul UDMR, Kelemen Hunor a avansat în luna noiembrie, ideea instituirii unei „taxe de solidaritate” care să fie aplicată companiilor care înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an iar PSD susține această propunere. Discuțiile au fost reluate în Coaliție după învestirea noului Guvern.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu a reluat idea și declarat public recent că PSD nu renunţă la ideea introducerii unei taxe de solidaritate care să reprezinte 1% din profitul marilor companii.