PSD anunță că a anulat evenimentul care urma să aibă loc la Parlament pentru prezentarea programului de guvernare pentru că nu a primit avizul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) condus de Raed Arafat: "Congres cu 5.000 de persoane s-a putut".

Marcel CiolacuFoto: Agerpres
  • "Congres cu 5.000 de persoane s-a putut, prezentarea programului de guvernare al PSD, cu 20 de oameni în sală, nu a primit avizul DSU!.
  • PSD respectă legea și renunță să facă acest eveniment. Românii vor afla de la fiecare ministru PSD care sunt prioritățile noastre la guvernare!", este anunțul postat de PSD pe pagina de Facebook.

Evenimentul PSD era programat miercuri seară, de la ora 19.00, la sala I.C. Brătianu din Parlament, unde miniștrii PSD în noul guvern cu PNL ar fi urmat să își prezinte prioritățile mandatului.

Întrebat cum își explică că Congresul PNL din septembrie de la Romexpo, cu 5.000 de participanţi, a fost avizat de DSU, ministrul propus de PSD la Sănătate a răspuns: ”Nu are rost să intrăm în astfel de comentarii”.

”Mi se pare o decizie de responsabilitate din partea PSD, care consideră că protejarea sănătăţii publice este mult mai important decât lansarea miniştrilor care vor face parte din Guvern”, a mai susținut Rafila, după ce a fost audiat în comisiile parlamentare.

La câteva ore a reacționat și DSU:

  • “DSU nu a dat avizul” realizării unei ședințe privind prezentarea programului de guvernare al unui partid politic, în primul rând dorim să specificăm că Departamentul pentru Situații de Urgență nu este mandatat în a da avize privind realizarea sau nu a unor reuniuni/întâlniri/evenimente, ci doar poate răspunde punctual la solicitări primite din partea petenților prin care explică măsurile prevăzute în legislația aflată în vigoare, de limitare a răspândirii Coronavirusului printre comunități.
  • Petentul a fost informat de faptul că la acest moment CNSU a propus o serie de modificări care ar fi permis organizarea unui astfel de eveniment, dar aceste propuneri de modificări nu intră in vigoare până la adoptarea lor printr-o Hotărâre de Guvern".

După Congresul PNL, Poliţia Capitalei a amendat cu 5.000 de lei firma de pază, pe motiv că avea obligaţia, conform contractului încheiat cu organizatorii, să înştiinţeze de urgenţă cu privire la nereguli: nerespectarea distanţei fizice şi nepurtarea corespunzătoare a măştii de protecţie. Organizatorii au fost amendați cu 10.000 de lei.

  • "Organizatorii s-au asigurat încă de la începutul lunii septembrie că vor organiza Congresul din 25-26 septembrie respectând toate prevederile legale.
  • Pe 13 septembrie, Comisia de organizare a solicitat instituţiilor statului un punct de vedere, când Bucureştiul era în scenariul verde. Au primit un răspuns în care li s-a spus foarte clar că se poate organiza în spaţiul de la Romexpo cu 15.247 de metri pătraţi un eveniment cu 5.000 de participanţi.
  • Pe 20 septembrie, organizatorii au revenit cu o solicitare pentru a clarifica aspectele legate de certificatul verde, iar instituţiile statului au răspuns că obligatoriu toţi participanţii la acest congres trebuie să deţină certificat verde, lucru care s-a întâmplat", susținea Lucian Bode, ministru de Interne în Guvernul Cîțu.