Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că marţi îşi va depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, funcție pe care a mai deținut-o și în 2019, urmându-i lui Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare. Florin Cîțu va candida la șefia Senatului.

Marcel Ciolacu si Florin CîțuFoto: Colaj foto
  • "Mâine îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor deoarece s-a conturat o majoritate. Am înţeles că şi domnul Cîţu îşi va depune pentru şefia Senatului", a afirmat Marcel Ciolacu luni seară, într-o conferinţă de presă.

El a spus că a decis cu ceilalţi membri ai conducerii PSD să nu facă parte din guvern în acest moment.

Reamintim că, dincolo de negocierile pe programul de guvernare și portofoliile din guvern, în spatele ușilor închise liderii noii coaliții de guvernare PSD, PNL și UDMR și-au împărțit și funcțiile din eșalonul doi și trei, funcții remunerate bine și care permit controlul asupra instituțiilor statului. Este vorba de secretari de stat, prefecți, șefii Parlamentului și ai comisiilor de specialiate din Legislativ.

Astfel, șefia Parlamentului va fi împărțită între PSD și PNL. Social-democrații au revendicat funcția de președinte al Camerei Deputaților, post cheie pentru controlul întregului Legislativ și al proiectelor de lege din domenii importante precum economie, educație și justiție.

Funcția de președinte al Senatului va fi preluată de către Florin Cîțu după negocieri ale liberalilor cu propriul șef de partid pentru a-l convinge să renunțe la o nouă nominalizare pentru funcția de premier.

Totodată, în comisiile de specialitate ale Parlamentului se vor face schimbări, iar parlamentarii USR care dețin conducerea comisiilor vor fi înlocuiți cu cei ai PSD și PNL, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ. PSD va primi șefia a 9 comisii, iar PNL va conduce 7.

Astfel, la Camera Deputațior, PSD va lua şefia Comisiei juridice şi a Comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi conducerea Comisiei de cultură. La Senat, PNL va prelua şefia comisiei Economice.