Formarea noului guvern în urma celor peste două săptămâni de negocieri a creat sentimente contradictorii în rândul celor două mari partide, PSD și PNL. În Kiseleff, social-democrații au savurat obținerea celor nouă ministere din viitorul excutiv, iar Marcel Ciolacu a fost lăudat pentru modul în care a negociat. "Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”, i-ar fi spus Olguța Vasilescu lui Ciolacu, într-o ședință la sediul PSD, potrivit surselor HotNews.ro. De partea cealaltă, la PNL se ascut cuțitele, iar Florin Cîțu este în corzi, fiind contestat public de către liberali. Lui Cîțu i s-a cerut deja demisia de onoare din funcția de președinte al partidului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Social-democrații s-au reunit într-o ședință informală la sediul din Kiseleff după consultările de la Cotroceni. Potrivit surselor citate, mai mulți lideri ai partidului l-au felicitat pe Marcel Ciolacu pentru modul în care a negociat formarea Guvernului.

„Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”, i-ar fi spus Olguța Vasilescu președintelui PSD.

Secretarul general al PSD nu s-a lăsat mai prejos și l-a lăudat pe Marcel Ciolacu, comparându-l cu Viorel Hrebenciuc. „Marcel a dovedit că este un bun negociator, poate la fel de bun sau chiar mai bun ca Hrebenciuc”, susțin surele citate.

Reamintim că PSD va avea în Guvernul Ciucă nouă ministere și secretariatul general al Guvernului, funcție asimilată celei de ministru. Printre ministerele cheie obținute de PSD se numără Finanțele, Transporturile, Munca, Apărarea, Sănătatea și Agricultura.

La PNL s-au pus cuțitele pe masă. Cîțu, în corzi

În timp ce social-democrații sărbătoresc, liberalii au scos deja cuțitele pe masă și îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că ședința Biroului Politic Național a fost una extrem de tensionată, liberalii fiind extrem de nemulțumiți de ceea ce a obținut partidul în urma negocierilor.

PNL a pierdut ministere importante precum Finanțele și Transporturile și au păstrat portofoliile cerute de președintele Klaus Iohannis - Justiția, Externele, Educația și Energia.

La ultimele două runde de negocieri PNL-PSD-UDMR, când s-a decis împărțirea ministerelor, Florin Cîțu nu a participat. Din delegația care a negociat cu social-democrații, alături de Nicolae Ciucă au fost prezenți prim-vicepreședinții PNL Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu.

În ședința Biroului Național care s-a desfășurat departe de ochii presei, la Vila Lac, o parte dintre liderii din județ au refuzat să voteze întreaga listă de miniștri propuși și au cerut un vot uninominal. Prim-vicepreședinții s-au opus, dar într-un final lista a fost votată cu 29 "pentru", 17 "împotrivă" și patru abțineri.

De menționat este că 17 lideri de organizații, printre care Ilie Bolojan și Dan Motreanu, au boicotat ședința, prin neparticipare. De altfel, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, i-a cerut public demisia lui Florin Cîțu, într-un mesaj publicat pe Facebook, acuzându-l că după ce la Congresul PNL a câștigat șefia partidului cu "un discurs isteric împotriva PSD", propune un guvern cu aceștia.

„Niciunde în lumea aceasta NU îți poti încalca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid.(...) Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, a scris Motreanu pe Facebook.

Și fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, le-a scris un mesaj colegilor de partid prin care îl acuză pe Florin Cîțu că a „negociat în genunchi”.

„Din tot ce am citit în presă, nu am văzut nicio idee politică, de viziune, de la negociatorii partidului pe care să o vedem transpusă în avantajul politic al PNL! PSD-ul v-a dat în fiecare zi teme, la care voi reacţionaţi. Este puţin spus că s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Câţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului. Florin, îţi imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toţi se prind, îţi garantez. NIMIC din ce ai spus până acum, tu, preşedintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un şir de minciuni. Şi nu numai de minciuni dar şi de lipsă de responsabilitate”, se arată în scrisoarea Ralucăi Turcan, citată de news.ro.

De menționat este că Raluca Turcan l-a susținut pe Cîțu la șefia PNL, dar nu a mai prins nicio funcție în noul guvern.