Fostul președinte liberal Ludovic Orban, propus pentru excludere din partid, a ajuns luni la Vila Lac unde liberalii din Biroul Permanent Național se reunesc pentru a valida madatul cu care merg la Cotroceni. El a criticat din nou decizia formării unui guvern cu PSD, afirmând că alianța cu social-democrații este o rușine și o trădare a celor care au votat PNL. El a mai susținut că formațiunea este condusă de facto de la Cotroceni, iar un partid liberal nu-l poate susține pe Nicolae Ciucă pentru poziția de premier, un om care toată viața a dat sau a executat ordine.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

”Alianța cu PSD e o rușine, este o alianță împotriva naturii, făcută în disprețul oamenilor care le-au dat votul. (...) Nicolae Ciucă este membru al PNL de un an de zile. După părerea mea, un partid liberal care prețuiește democrația, drepturile și libertățile individuale nu poate să susțină un om care toată viață a dat sau a executat ordine. (...) Democrația înseamnă dialog, negociere, armonizarea intereselor. În democrație nu se dau ordine”, a declarat Ludovic Orban.

La două săptămâni de la începerea negocierilor PNL-PSD pentru formarea noului guvern, președintele Klaus Iohannis va avea luni, la Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, după două desemnări eșuate - Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă, care nu au avut susținere parlamentară.

Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după ultima rundă de negocieri, că au fost finalizate toate activitățile care vizau formarea Guvernului și că partidele coaliției PNL-PSD-UDMR vor merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere unică de premier. Reamintim că PNL și PSD au stabilit că vor avea premier prin rotație, câte un an și jumătate.