Prins în negocierile pentru formarea noului guvern, liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat marți că PSD și PNL nu s-au înțeles în chestiunea premierului prin rotație, fiecare dorind să fie primul.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”, a declarat Kelemen.

Liderul UDMR a mai spus că partidele trebuie să meargă la Palatul Cotroceni cu un singur premier, atâta vreme cât lucrezi la un program de guvernare. ”Suntem departe de acea fază”, a spus el.

Kelemen Hunor a explicat că, dacă astăzi se decide ideea de rotaţie, urmează cine e primul şi după aceea cine este persoana.

”Din punctul meu de vedere, o coaliţie funcţională, indiferent cine este premierul trebuie să fie un preşedinte de partid”, a arătat preşedintele UDMR, explicând că altfel nu va merge.

”Eu am susţinut, indiferent cine e premierul dintre doi, trei, nu contează, ceilalţi trebuie să fie în Guvern, trebuie să lase orgoliile la o parte şi ego-ul un pic mai mic, altfel va exista din nou o problemă de funcţionare a Guvernului. Trebuie să avem un premier preşedinte de partid şi ceilalţi doi să fie în Guvern”, a mai spus el, adăugând că va accepta orice soluţie, doar să fie preşedintele unuia dintre partide.

Despre varianta unui premier care nu e preşedintele partidului, Kelemen Hunor a spus că nu e vorba despre a accepta această variantă, dar se va porni un război în interiorul acelui partid.

”Dacă vrem să repetăm filmul din 2021, atunci se poate merge pe o asemenea variantă, dar eu cred că ar fi un gest iresponsabil”, a spus Kelemen Hunor.