PSD nu renunță la ideea de a renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și "mai mult ca sigur" o delegație din coaliția de guvernare care se conturează va merge la Bruxelles pentru discuții punctuale, a declarat marți liderul PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, negocierile pe programul de guvernare PNL-PSD-UDMR s-ar putea încheia marți, cu capitolele Finanțe și Justiție. Rămâne în continuare în discuție numele premierului, iar marţi seară conducerea PNL ar urma să se reunească în Biroul Executiv pentru a decide mandatul legat de funcția de prim-ministru.

Marcel Ciolacu si Florin CituFoto: AGERPRES

Întrebat dacă astăzi ar putea fi tranșate discuțiile pentru premier, Marcel Ciolacu a spus că speră să fie încheiate discuțiile privind programul de guvernare. Liderul PSD a evitat să răspundă cu ce propunere de premier va merge partidul la Cotroceni. Întrebat dacă la discuţiile de luni seară, de la Guvern, i s-a propus să preia funcţia de premier, Marcel Ciolacu a susținut că nu a exista această discuţie.

"Momentan PSD nu a făcut o nominalizare de premier. (...) Pe programul de guvernare mai avem să închidem discuțiile pe Finanțe, proiecția bugetului pe anul viitor, și domeniul justiției, unde lăsăm specialiștii să găsească cele mai bune soluții", a declarat marți liderul PSD.

El a precizat că o nouă întâlnire a liderilor PNL, PSD şi UDMR pentru finalizarea negocierilor pe programul de guvernare va avea loc de la ora 13.00, la Parlament.

Ciolacu a vorbit din nou despre renegocierea PNRR, numind-o optimizare: "Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare vom merge la Bruxelles să discutăm punctual. Europarlamentari PSD și PNL discută deja la Bruxelles optimizarea PNRR".

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni:

  • tranziția verde;
  • transformarea digitală;
  • creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii;
  • coeziunea socială și teritorială;
  • sănătate, reziliență economică, socială și instituțională;
  • politici pentru noua generație.

CITEȘTE ȘI:Ghinea despre renegocierea PNRR dorită de PSD: Ar fi o nebunie să te apuci să redeschizi negocierea, s-ar bloca implementarea