​​În ianuarie 2017, președintele Klaus Iohannis își punea geaca roșie și venea în Piața Universității alături de mii de români ieșiți în stradă după adoptarea OUG 13. A fost începutul unei relații complicate între șeful statului și PSD, pe care l-a acuzat în ultimii ani de dezastrul în care a împins România.

Iohannis printre manifestantii anti-PSD, ianuarie 2017Foto: Presidency.ro

Promisiunea lui Klaus Iohannis a fost trimiterea în istorie a PSD și închiderea definitivă a epocii acestui partid condus în ultimii ani, pe rând, de Dragnea, Dăncilă și Ciolacu.

Trimisul în istorie l-a proclamat după ce Guvernul Dăncilă a picat la finalul lui 2019, lăsând locul Guvernului Orban. Finalul epocii PSD a fost după alegerile parlamentare de anul trecut.

Ani de-a rândul, din discursul președintelui nu au lipsit cuvintele dezastru, antidemocratic, antiromân, antieuropean, corupt, incompetent, când vorbea despre PSD, pe care l-a acuzat că a gazat românii și chiar că vrea să dea Ardealul ungurilor.

„Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă!”, spunea anul trecut în noiembrie Klaus Iohannis.

Acum, după un an, PSD se întoarce la butoane, alături de PNL.

Scurt inventar al declarațiilor anti-PSD ale președintelui Klaus Iohannis, din ultimii 3 ani așa cum se regăsesc ele chiar pe site-ul Administrației Prezidențiale:

7 decembrie 2020

  • În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.

3 decembrie 2020

  • Mergeți la vot ca să nu pățim ca în decembrie 2016, când, printr-o prezență scăzută la vot, a câștigat PSD şi a urmat coșmarul de ani de zile, în care PSD şi-a bătut joc de ţară, şi-a bătut joc de justiție, şi-a bătut joc de investiții publice. Așa ceva nu ne mai dorim!

25 noiembrie 2020

  • Diferența între pesediști, pe care, cum bine ați citat, i-am criticat ieri - îi voi critica și astăzi, și mâine - PSD a numit, consecvent, numai persoane apropiate, indiferent de calificare și de felul în care și-au făcut treaba, foarte multe persoane incompetente, clientelism de partid. Partidul Național Liberal - și la indicația și rugămintea mea - a numit persoane pregătite și care îndeplinesc condițiile. Dacă or fi fost și numiri greșite, atunci ele vor fi corectate, fără doar și poate, fiindcă reformele pe care dorim să le facem pentru România normală trebuie făcute cu oameni care doresc să fac aceste reforme și care se califică pentru posturile respective

24 noiembrie 2020

  • Să nu uităm niciun moment că, la trei decenii de la Revoluția din 1989, România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent. Partidul Social Democrat este principalul vinovat pentru acest dezastru și acest lucru trebuie afirmat clar și răspicat. (...)
  • PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne aceeași formațiune retrogradă, a baronilor roșii, tributară unui mod de a face politică pe care cetățenii nu îl mai tolerează și nu și-l mai doresc.
  • Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!

17 noiembrie 2020 (Despre incendiul de la Piatra Neamt)

  • Și, în acest sens, sigur, mai vinovați sunt cei care au guvernat mai mulți din ultimii 30 de ani și au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer, desigur, la marele PSD, acesta e vinovatul moral. Vinovatul tehnic, detaliat, va fi găsit de anchetatori în fiecare caz în parte.

10 noiembrie 2020

  • Sincer, nu cred că Partidul Național Liberal va pierde alegerile. Eu cred că va câștiga alegerile și împreună cu alte partide democratice va genera o majoritate în Parlament, pentru a păstra PSD în afara deciziei politice. Vedem aproape zilnic, mai nou, că PSD are o singură preocupare, să tragă frâna de mână în Parlament la toate măsurile propuse de Guvern, care sunt juste și binevenite, și asta nu constat numai eu, constată și, de exemplu, agențiile de rating, partenerii internaționali, și așa mai departe.

3 noiembrie 2020

  • Nu putem să continuăm sistemul care vedem acum că este falimentar, care a fost construit de PSD.

12 octombrie 2020

  • După cum ne-a obișnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic.
  • Pesediștii găsesc mereu o cale să își recompenseze servanții care au slujit cu obediență interesele obscure de partid, oferindu-le funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni. Sfidarea pesediștilor la adresa românilor este intolerabilă și lucrurile nu mai pot continua așa.

7 octombrie 2020

  • Cu siguranţă avem situaţii diferite, sănătatea publică este ameninţată de COVID-19, iar politica românească este ameninţată de PSD. Sunt două pericole şi trebuie să ne adresăm şi într-o parte şi în cealaltă parte.
  • Din motive pe care le-am enunțat de multe ori, consider că Partidul Național Liberal este forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul în care se face politică în România. Acest lucru este văzut la fel și în PNL și, din acest motiv, colaborările PNL și PSD sunt excluse. PNL este motorul schimbării, PSD este, dacă putem să spunem așa, promotorul politicii toxice, pe care o vedem și în Parlament și pe care nu ne-o dorim noi și nici românii.

30 septembrie 2020

  • Știți foarte bine că au fost mai multe întâlniri și mai multe inițiative în ultima vreme pentru a reporni în forță lupta anticorupție, pentru a reporni în forță lupta împotriva unor rețele de crimă organizată. Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri, acest asalt brutal al PSD asupra justiției a stopat într-un fel nu numai actul de justiție sau nu a încercat doar să politizeze justiția. De ce credeți că PSD s-a străduit să pună cizma pe gâtul justiției? Pentru că a vrut să oprească lupta anticorupție. Nu a reușit, că ne-am opus cu toții, dar a reușit într-un moment dat s-o încetinească oareceva.

29 septembrie 2020

  • Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv.

31 august 2020 (despre motiunea de cenzura)

  • În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce.

19 august 2020

  • PSD nu are soluții pentru români. PSD caută, probabil, soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă.
  • Sau, dacă vreți să fiu mult mai concret și mai acid politic, să ne amintim, cu tristețe, că altfel nu pot să-mi amintesc de cei trei ani de guvernare PSD în care PSD-ul a încercat cu toată forța să distrugă legile justiției, să pună cizma pe gâtul justiției din România, să-i apere pe penali în detrimentul oamenilor cinstiți. Asta se vede acum pe străzi.

5 august 2020

  • Dacă aş putea să dau timpul înapoi, mi-aş fi dorit să nu existe acea guvernare pesedistă, care a considerat că este un lucru bun să îi bată şi să îi gazeze pe români şi să nu se fi întâmplat acele abuzuri din 10 august.

30 iulie 2020

  • PSD, cu un cinism inimaginabil, a tras de timp și a creat această situație în Parlament.
  • Dar de ce? De ce a făcut PSD acest gest de un cinism inimaginabil? Dragii mei, explicația este cutremurător de simplă. PSD, nemulțumit de reușitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. Încă o dată PSD intenționat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârșit să vină și să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate.

19 mai 2020

  • O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcție.

7 mai 2020

  • Nu mai este un secret pentru nimeni că PSD a infestat cu persoane obediente până și cele mai importante instituții ale statului român. Oameni lipsiți de profesionalism, de caracter și de responsabilitate fac jocurile pesediștilor din funcțiile publice pe care vremelnic le ocupă.
  • Să ne amintim cum în 2018 şi în 2019, pentru a proteja infractorii, pesediștii au încercat să pună pe butuci Înalta Curte de Casație și Justiție cu ajutorul sateliților lor.
  • Astăzi, PSD vrea să îi apere pe infractori, pe cei care sfidează regulile și încalcă legea, cu sprijinul acelorași sateliți.
  • Modul conjunctural al PSD de a legifera și maniera discreționară de a se comporta ca majoritate parlamentară au condus, de fapt, la ani pierduți pentru România și pentru români.
  • Iată de ce resetarea României nu se va putea realiza câtă vreme PSD continuă să controleze majoritatea parlamentară.

29 aprilie 2020

  • Jó napot kívánok, PSD!
  • Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

24 februarie 2020

  • PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României.
  • După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și anti-europene guvernări de după Revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză, pe care a aprofundat-o prin sesizarea Curții Constituționale.
  • Nu voi comenta decizia Curții Constituționale, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii, și voi aștepta motivarea.

2 decembrie 2019

  • Ca să fiu bine înțeles, o Românie fără PSD în conducerea statului, în conducerile entităților politice. Nu vrem să trimitem pe nimeni altundeva decât unde îi este locul, dar în conducerea instituțiilor statului nu mai este locul PSD și această chestiune vreau să fie foarte bine înțeleasă.
  • Am spus-o de multe ori în campanie și o repet ca să reținem împreună: PSD a inhibat dezvoltarea României în ultimii 30 de ani.
  • Și românii au dovedit pe parcursul acestui an, începând cu europarlamentare, referendum și alegeri prezidențiale că își doresc conducerea României fără PSD. Acesta este un obiectiv care trebuie să fie urmărit în continuare.

19 noiembrie 2019

  • Filosofia cu care s-a intervenit (pe 10 august -n.r.) a dovedit că PSD este antiromân şi antidemocratic şi spun aceste lucruri în deplină cunoştinţă de cauză. Am tot fost întrebat de ce nu vreau să dezbat cu contracandidata? De asta. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă, trebuie să recunoaştem aceste lucruri, că le convine, că nu le convine. Deci, statul care acţionează voit, neprovocat împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv care vine în acest caz din istoria tristă a comunismului naţionalist al lui Ceauşescu

13 noiembrie 2019

  • Doamna Dăncilă e reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor, și care mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea, ca și cum ar fi apărat democrația și românii. Nu accept o dezbat cu o astfel de persoană care reprezintă ce este mai rău.
  • Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani acceptând o dezbtare cu candidata acestui PSD. Eu îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere.
  • Nu are decât să stea în opoziție, treaba lor. Eu lupt pentru o Românie normală. În conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD, de o dezbatere cu astfel de candidat.

6 noiembrie 2019

  • Părerea mea o cunoașteți, în ultimii 30 de ani motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, nu s-a dezvoltat mai bine, este existența PSD, sau a fost existența PSD, la butoane, cum se spune. Dar ultimii trei ani au depășit orice imaginație. Guverne care realmente au început cu proceduri pe care nu și le-a imaginat absolut nimeni - atacuri sistematice asupra justiției române, atacuri sistematice împotriva luptei anticorupție, atacuri sistematice împotriva investitorilor, o absurditate de neimaginat, atacuri sistematice asupra mediului de afaceri privat din România. Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice pesediste!

10 octombrie 2019( dupa caderea guvernului Dancila)

  • Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD.

15 mai 2019:

  • PSD a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Zero autostrăzi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări, nimic. Cu o excepție: la modificări pe legile justiției, la modificări pe Codurile penale, au lucrat mult și prost.

15 martie 2019

  • Când nici în acest an nu vom avea spitale și autostrăzi, dar vom avea prețuri majorate, noi taxe și impozite, deficite și dezechilibre economice, adevărul nu va mai putea fi contestat: PSD este singurul vinovat pentru întârzierea progresului României!

13 august 2018

  • În ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare și, în ciuda scorului înregistrat la alegerile din 2016, a tulburat societatea prin măsurile controversate, o guvernare haotică, irațională, în paralel cu legi extrem de controversate sau chiar vădit anticonstituționale, atacuri repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest Guvern cu românii. Este evidentă și extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români și actualul Executiv.
  • PSD a câștigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru, însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populația, pentru a ataca justiția, pentru a scoate România de pe drumul său european și euro-atlantic.