PNL, PSD și UDMR s-au înțeles pe programul de guvernare, iar acum așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să desemneze oficial noul premier. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au declarat că vor merge la Cotroceni cu mai multe variante de prim-ministru.

Marcel Ciolacu si Florin CituFoto: AGERPRES

Una dintre ele este ca președinții PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, să asigure, prin rotație, șefia Guvernului.

„În ceea ce priveşte premierul, am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi vom anunţa şi public. Va fi întâi o discuţie şi după aceea vom veni şi public cu ele”, a spus Cîțu, duminică, la finalul negocierilor cu PSD.

„Urmează să mergem la președintele României cu două variante. Este varianta prin rotație, președinții celor două partide, vom vedea și varianta agreată de președinte”, a declarat și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Liberalii nu vor să renunțe la funcția de premier. Florin Cîțu a făcut lobby intens pentru a păstra funcția pentru el. O variantă agreată însă de președintele Klaus Iohannis ar fi renominalizarea lui Nicolae Ciucă.

PSD a revendicat și el funcția pentru Marcel Ciolacu, iar UDMR l-a propus pe Kelemen Hunor.

Creșteri de pensii, salarii și alocații, convenite în negocieri

PNL, PSD și UDMR s-au înțeles pe programul de guvernare, negocierile fiind finalizate în linii mari duminică.

„Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile (...) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii, n.r.), cu câteva modificări. Majorările - de la 1 ianuarie", a afirmat Florin Cîțu.

„Cota unică rămâne”, a precizat el.

Marcel Ciolacu a declarat și el că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare.

El a adăugat că sunt luate în calcul mai multe majorări de la 1 ianuarie.

"Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. (...) Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. (...) Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. (...) Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor", a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a spus, totodată, că PSD nu renunță la taxa de solidaritate, precizând că este vorba de o taxă modică ce ar urma să fie introdusă în legea bugetului. El a comentat că "luxul şi prostia de obicei se plătesc".

"Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (...) Nu trebuie să îl definesc eu (luxul, n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmează să stabilim aceste praguri - fiindcă toate lucrurile sunt legate - în funcţie de pachetul de muncă. (...) Vorbim de o taxă modică, pe care şi-o pot permite anumite persoane (...) fiindcă există o discrepanţă imensă în societate în momentul acesta şi nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din România", a arătat el.