După 30 de ani în PNL, Ludovic Orban este exclus din partid de actualul șef al liberalilor Florin Cîțu, cu o vechime de doar cinci ani, însă cu o susținere puternică în ultimele luni a lui Klaus Iohannis. La scurt timp după decizia Biroului Executiv luată la finalul unor luni în care Ludovic Orban a atacat la scenă deschisă planul alianței cu PSD, acesta a anunțat că se simte „un om liber” pentru a-și face partid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Planul nu este o noutate. Recent el a anunțat chiar un posibil nume pentru viitoarea formațiune: Forța Liberală sau Forța Națională Liberală. Pe cine se bazează: pe aproape 25 de parlamentari nemulțumiți după ce conducerea nouă a PNL a inițiat demersurile pentru o alianță de guvernare cu PSD.

„Iohannis a intervenit nedemocratic şi neconstituţional pentru a mă schimba din funcţia de preşedinte al PNL, pentru că eu nu aş fi acceptat niciodată o înţelegere cu PSD. Iohannis şi slugile lui din conducerea PNL, după ce au promis că scapă România de PSD, aduc PSD-ul la putere”, a acuzat fostul șef al liberalilor la scurt timp după decizia de excludere.

Primul acord oficial PNL-PSD, în 2009. Iohannis era propus premier după ce Geoană ajungea la Cotroceni. Momentul despre care Orban spune că i-ar fi fost rușine toată viața

Ludovic Orban a fost de-a lungul carierei sale politice în PNL unul dintre cei care s-au opus constant colaborării cu PSD.

Un prim moment legat de PSD e din 2009, când liberalii au decis să-l susțină pe Mircea Geoană în turul doi al prezidențialelor. Orban nu a participat la dezbaterea în care Traian Băsescu l-a făcut praf pe Geoană, iar o propunere de a schimba gecile de campanie cu Liviu Dragnea s-a sfârșit doar într-o probă.

„Acele poze sunt făcute în 2009, după turul doi al alegerilor prezidențiale, când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, dl Crin Antonescu, cu care v-ați înțeles cînd ați pus bazele USL; nu cu mine. Și schimbul de geci a avut ca scop: președinții celor 2 partide, dl Antonescu mi-a cerut mie să ies la conferința de presă cu geaca roșie, și dl Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă îmbrăcat cu geaca galbenă. După ce am probat gecile, dl Dragnea a ieșit cu geaca galbenă, dar eu nu am ieșit la conferința de presă cu geaca roșie, pentru că mi-ar fi fost rușine tot restul vieții”, a povestit momentul în februarie 2020 Ludovic Orban, într-un schimb de replici în parlament cu PSD-iștii.

La acel moment PNL-ul lui Crin Antonescu semnase cu PSD un pact pentru „ieșirea României din criză” care prevedea că, odată ajuns la Cotroceni Mircea Geoană, premier va fi desemnat Klaus Iohannis, primar al Sibiului la acea dată.

Anterior, PSD sustinuse din Parlament, între 2007 și 2008, Guvernul Tăriceanu, din care și Orban făcuse parte. Înțelegerea nu a fost insă parafată oficial.

Singurul lider PNL care a votat împotriva USL

În 2011, Ludovic Orban a fost singurul liberal din conducerea partidului care a votat împotriva înființării USL.

„Am votat astfel pentru că sunt liberal, membru al PNL si al mișcării liberale de 20 de ani și pentru că adversarii politici ai PNL au fost toate formațiunile desprinse din Partidul Comunist, indiferent de cum s-au numit - FSN, PSDR, PSD, PD”, a spus Orban la vremea respectivă.

Până la desființarea USL, Ludovic Orban nu și-a schimbat tonul, criticându-l constant pe liderul PSD de la vremea respectivă, Victor Ponta.

După ruperea USL, atacurile la adresa PSD au fost tot mai dure continuând până acum.

Un moment important a fost în 2019, când PNL condus de Ludovic Orban a reușit, în premieră, să răstoarne un Guvern PSD prin moțiune de cenzură. După demiterea Cabinetului Viorica Dăncilă, Orban a fost desemnat premier.

Lucrurile au luat o altă întorsătură odată cu planul președintelui Klaus Iohannis pentru o înțelegere cu PSD. Acesta a dus la îndepărtarea lui Orban de la șefia PNL și la deschiderea frontului acestuia cu președintele României și Florin Cîțu, pe care acesta l-a susținut. Deznodământul a venit azi odată cu votul de excludere a lui Orban din PNL.

„Voi rămâne la fel şi pot să spun un lucru, că, din păcate, astăzi, cei care conduc PNL au transformat această formaţiune politică într-un loc de prostituţie politică, obligând membrii PNL să se prostitueze politic şi să stea în pat cu duşmanul, trădându-şi alegătorii”, a spus Orban.

Cariera politică a lui Orban și momentele controversate

Inginer de profesie, Ludovic Orban a intrat în politică în primii ani după Revoluție. În anul 1992 a devenit membru al PNL - Aripa Tânără (PNL-AT), partid care s-a rupt din vechiul PNL (condus de Radu Câmpeanu) în vara anului 1990 la iniţiativa unui grup de tineri liberali format din Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu şi Andrei Chiliman.

În 1998, PNL-Aripa Tânără se întoarce în partidul-mamă (PNL), iar Ludovic Orban devine membru în Consiliul Naţional al PNL, apoi capătă tot mai multă putere în partid. În 2002 este ales preşedinte al filialei PNL Bucureşti. După alegerile locale din 2004, devine viceprimarul lui Traian Băsescu în fruntea Capitalei, în timpul Alianţei DA (PNL-PD).

La congresul din 2009, Ludovic Orban a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL, candidând în echipa lui Crin Antonescu, cel care a reuşit să-l detroneze pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia partidului. PNL tocmai pierduse alegerile parlamentare din 2008 şi trecuse în opoziţie. Ludovic Orban a rezistat în funcţia de prim-vicepreşedinte numai un an, intrând în conflict cu Crin Antonescu.

În decembrie 2014, Ludovic Orban a pierdut competitia pentru şefia PNL în faţa Alinei Gorghiu, sprijinită făţiş de Klaus Iohannis, proaspăt ales preşedinte al României. Sub conducerea Alinei Gorghiu, PNL (care înghiţise şi PDL) a pierdut usturător alegerile parlamentare din 2016 în faţa PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea. PNL a obţinut doar 20%, în timp ce PSD a atins 45%.

Pe fondul eşecului electoral, Alina Gorghiu demisionează din fruntea partidului.

În iulie 2017, Ludovic Orban e ales preşedinte al PNL, după o competiţie cu Cristian Buşoi, alt favorit al preşedintelui Klaus Iohannis. La Congresul de anul acesta, Alina Gorghiu şi Cristian Buşoi se regăsesc în echipa premierului Florin Cîţu.

Ludovic Orban a încercat de două ori să ajungă primarul Capitalei, ambele demersuri fiind un fiasco. În 2008, s-a clasat abia pe locul patru într-o competiţie cu Sorin Oprescu (independent), Vasile Blaga (PD-L) şi Cristian Diaconescu (PSD).

În februarie 2016, PNL l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban candidat la Primăria Bucureştiului. A renunţat la candidatură după ce DNA l-a pus sub acuzare pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală. Trimis în judecată, Ludovic Orban a fost achitat definitiv de Curtea Supremă.

Un alt moment sensibil a fost în timpul ministeriatului la Transporturi. Orban a fost implicat într-un accident de circulaţie: a acroşat o minoră de 14 ani şi a plecat de la locul faptei.

Ludovic Orban este la al treilea mandat de parlamentar.

Între funcțiile publice, a ocupat postul de ministru al Transporturilor între 2007-2008, iar înainte a fost Director Relaţii Publice în cadrul Agenţiei de Politici Energetice din România (1997-1998). Secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (1998-1999); secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului (1999-2000). Secretar de stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (mart. 2000-mai 2001). Consilier local sector 3 Bucureşti (1992-1996); ales în 1996 consilier local sector 1, Bucureşti, nu şi-a dus mandatul până la capăt, demisionând în 1997. Viceprimar general al Capitalei (iunie 2004-apr.2007).

Ce avere are liderul Ludovic Orban în 2021

Potrivit declarației de avere actualizată în 2021 pe site-ul Camerei Deputatilor Ludovic Orban şi soţia sa, Mihaela Orban nu au în proprietate niciun teren. Liderul PNL locuiește în județul Ilfov unde deţine o casă în satul Dobroeşti cu suprafața de 200 de metri pătrați din care are 50% prin contractul de vânzare-cumpărare.

Președintele PNL este proprietarul unui autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2007.

La capitolul conturi bancare, Orban a completat că soția sa deține două conturi curente în anul 2010, unul la Raiffeisen - în valoare de 5.517 euro, şi unul la BCR, în valoare de 8.259 euro, un cont deschis la Unicredit Bank în 2002 în valoare de 13.308 lei și un depozit tot la Unicredit Bank deschis în 2020 în valoare de 50.000 de ron.

În ceea ce privește veniturile, Ludovic Orban a încasat în anul fiscal 2020 bani pentru consultanță tehnică la firma SCP Doru Trăilă și Asociații în valoare de 90.239 lei net și salariul de prim-ministru în valoare de 27.320 lei net.

În 2019 când și-a publicat declarația de avere în calitate de premier, Ludovic Orban a notat la venituri nete în 2018 suma de 37.000 lei, echivalentul a 3000 de lei pe lună.

Întrebat de jurnaliști cum a trăit cu 3000 de lei pe lună, explicația liderului PNL a fost:

  • “Sunt un om simplu, care pot spune chiar că sunt auster şi cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal. Sigur că în viaţă ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele, nu întotdeauna trăieşti strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci şi din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli. (…) Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care să spun nu am înregistrat venituri, şi aici vreau să reţineţi că nu m-am dus şi nu am cerut niciun ajutor de şomaj în perioada respectivă“, a declarat Ludovic Orban.