​​PSD și PNL vor înființarea a peste 1.000 de centre de testare pentru COVID-19 în următoarea perioadă, precum și accesul la terapia antivirală în ambulatoriu. Măsurile au fost convenite de echipele de negociere ale celor două partide, conduse de Alexandru Rafila și Nelu Tătaru.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse”, a declarat deputatul PSD Alexandru Rafila, cel care este cotat cu cele mai mari șanse de a prelua portofoliul Sănătății într-un Guvern PNL-PSD.

El a comentat că presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă se creează posibilitatea evaluării ambulatorii a pacienților.

„Mortalitatea mare în România, inclusiv potrivit experților OMS, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardive la medic a pacienților care de multe ori vin în forme complicate și care nu pot fi din punct de vedere terapeutic ajutați. Lucrul ăsta vrem să se schimbe, vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni”, a spus el.

Certificat verde COVID-19 cu testare gratuită a angajaților de la stat pentru 60 de zile

La rândul său, fostul ministru PNL al Sănătății, Nelu Tătaru a spus că o măsură de prevenție poate fi considerată și introducerea certificatului verde, în acest caz fiind convenită o testare gratută a angajaților de la stat pentru o perioadă de 60 de zile. Proiectul care acum se află în dezbaterea comisiei de sănătate a deputaților prevede testarea pe banii proprii.

„Înseamnă şi o prevenţie a celor care vor ajunge în spital, (...) testare, medicina de familie, monitorizare, testele gratuite care se pot face, certificatul verde pe care îl vom scoate şi va ajunge la o testare gratuită pentru 60 de zile", a spus Tătaru.

Întrebat dacă ar exista bani la buget pentru testarea angajaţilor timp de două luni, el a precizat că s-a cerut o evaluare la Ministerul de Finanţe.

„Contextul în care am introdus aceste două luni cu testare gratuită este tocmai din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care s-ar accepta un certificat verde, s-ar accepta anumite condiţii şi alternativa testării dar cu plată a acestor teste, am încercat să o aşezăm tocmai în aceste două luni în care să putem agrea fiecare dintre noi, şi organismele profesionale şi Ministerul Sănătăţii, şi noi ca parlamentari, un context legal în care trebuie să se desfăşoare introducerea certificatului verde, dar şi stimularea vaccinării", a susţinut Nelu Tătaru.