Noul guvern PNL-PSD-UDMR ar putea avea 21 de ministere, față de 18 acum, una dintre propuneri fiind înființarea unui minister al Familiei, afirmă liderul UDMR, Kelemen Hunor. El spune că negocierile privind funcția de premier s-au blocat pentru că și PNL, și PSD vor postul pentru președintele partidului - Florin Cîțu, respectiv Marcel Ciolacu - iar propunerea a fost ca funcția de prim-ministru să fie deținută prin rotație de către PNL, PSD și UDMR: "Problema este cine începe".

Kelemen HunorFoto: Guvern

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus, într-un interviu pentru Digi24.ro că se creionează un guvern cu 20-21 de ministere, fiind începute discuțiile pe structura Executivului.

  • "Am început discuțiile pe structura guvernului. Nu cred că vor fi probleme și urmează discuția pe un acord politic. În mare, vom păstra structura actuală. Sunt discuții să ducem Cercetarea la Educație, să ducem Secretarul General al Guvernului să fie membru al Cabinetului.
  • Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală.
  • Au fost și alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere, nu are mare importanță.
  • Trebuie să vedem care sunt așteptările societății și care sunt provocările pe termen lung pentru România.
  • Trebuie să vedem dacă Ministerul Economiei trebuie să rămână așa sau scoatem IMM-urile. Am avut această discuție și ieri și urmează să continuăm discuțiile", a declarat Kelemen Hunor.

El spune că toată lumea a fost de acord că guvernul trebuie format repede, pentru că dacă se va prelungi mult "va muri și această încercare" și rămâne o singură soluție: alegerile anticipate.

"Ne-am blocat la discuția pe premier" / Prim-ministru prin rotație

Kelemen Hunor afirmă că negocierile privind funcția de premier s-au blocat pentru că și PNL, și PSD vor postul pentru președintele partidului - Florin Cîțu, respectiv Marcel Ciolacu.

  • "Premier prin rotație este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat.
  • PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului.
  • S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după aceea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe.
  • Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent, dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului.
  • Niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fiu destul de relaxat. În interioul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede", a adăugat Kelemen Hunor.