PNL a reînceput miercuri negocierile pentru găsirea unei susțineri parlamentare pentru guvern, prima si singura discuție astăzi fiind cu USR. La final, Cîțu a spus că a fost "ca o terapie de grup" și că sunt șanse mari să fie refăcută coaliția de guvernare. Dacian Cioloș a descris discuțiile drept ”exploratorii”, comentând că el nu se mai ia după simțăminte și că așteaptă să vadă că face PNL cu PSD, partid care a anunțat că va face o propunere de premier. Întâlnirea PNL-PSD va avea loc joi, social-democrații supărându-se după ce Cîțu a anunțat posibila refacere a alianței cu USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews a transmislive cele mai importante informații și declarații ale zilei:

UPDATE 19.19Florin Cîţu susține că singurul mandat pe care îl va avea PNL la întâlnirea de joi cu reprezentanții PSD este acela de a-i convinge că "singura majoritate de a trece România prin criză poate fi creată în jurul PNL".

UPDATE 17.20Marcel Ciolacu a anunțat că a vorbit cu Florin Cîțu și au stabilit să se întâlnească mâine, 4 noiembrie, cel mai probabil la Parlament. „Am avut o discuție telefonică cu domnul Florin Cîțu că mâine ne vom vedea. Am anunțat că PSD va merge la consultări cu o propunere de premier", a declarat Ciolacu.

UPDATE 15.45 Liderii PSD deranjați de declarația lui Florin Cîțu că "există șanse mari să se refacă Coaliția". "Nu știm dacă ne mai vedem cu PNL. Să meargă domnul Cîțu la USR că înțelegem că refac Coaliția", au declarat surse social-democrate pentru HotNews.ro.

UPDATE 15.35 În spatele ușilor închise, Florin Cîțu le-ar fi cerut liderilor USR să-l susțină în continuare pentru funcția de premier însă a fost refuzat, potrivit surselor HotNews.ro. În replică, Cîțu le-ar fi transmis acestora că atunci condiția PNL este să nu intre în Guvern vechii miniștri ai USR.

UPDATE 15.00 Cioloș a precizat că au fost discuții ”exploratorii” privind refacerea coaliției, comentând că el nu se mai ia după simțăminte și așteaptă să vadă că face PNL cu PSD. Liderul USR a precizat că "așteaptă ca PNL să discute și cu PSD și să ia o decizie până mâine dimineață".

”Am discutat despre refacerea coaliției. Noi am spus că, dacă începem negocierile, trebuie să fie un mesaj clar de la PNL. Am convenit că dacă începem negocierile pentru refacerea coaliției, data viitoare să participe și UDMR.”

”Nu am discutat nume de premier ci principiul ca el să fie de la PNL”, a confirmat Cioloș. ”În acest stadiu, PNL nu are încă o propunere de premier”, a adăugat el. Întrebat dacă l-ar accepta pe Florin Cîțu, liderul USR a spus că este de notorietate poziția partidului.

UPDATE 14:39 Cîțu după întâlnirea cu Cioloș: Am discutat de principiu că premierul trebuie să fie de la PNL. Ne întâlnim și cu PSD astăzi. Sunt șanse mari să se refacă Coaliția cu USR. Premierul este de la PNL, am vorbit despre acordul care să fie mult mai în detaliu.

UPDATE 14.10 O întâlnire între PNL și PSD va avea loc în cursul serii, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

UPDATE 13.15 UDMR va avea propunere de premier cu care va merge în fața președintelui, dacă ne va chema la consultări, a anunțat miercuri liderul uniunii Kelemen Hunor.

”UDMR va avea propunere de premier cu care vom merge în fața președintelui, dacă ne va chema la consultări. Nu consider că este o propunere deplasată ca într-o următoare coaliție – indiferent că va fi o coaliție PNL-USR-UDMR sau PNL-PSD-UDMR – primul-ministrul să fie dat de cea mai mică formațiune, cea care reprezintă stabilitatea”, a anunțat Kelemen Hunor, pe Facebook.

UPDATE 13.01Liderul USR Dacian Cioloș a declarat, miercuri, înaintea negocierilor cu PNL, că liberalii trebuie să decidă foarte clar dacă doresc refacerea coaliției sau un guvern cu PSD, adăugând că e nevoie de o soluție cât mai rapid.

Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Rareş Bogdan şi secretarul general Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Iohannis, care și-a depus mandatul luni seară, după ce nu a reușit să obțină susținere parlamentară pentru învestirea Guvernului, nu face parte din echipa care va discuta cu liderii USR şi PSD.

”Vedem ce au de spus și colegii noștri, avem un program de guvernare și toate principiile liberale sunt pe masă. (...) Matematic, avem voturile necesare pentru a trece guvernul. Vom discuta și cu PSD”, a declarat Cîțu înaintea întrevederii cu liderul USR, Dacian Cioloș.

Întrebat dacă ar accepta varianta avasantă de social-democrații de a veni cu o propunere proprie de premier, Cîțu a exclus o astfel de ipoteză. ”Nu, avem un mandat clar- formarea unei majorități parlamentare cu premier liberal. Am spus că mergem cu mandat de guvernare în jurul PNL, ceea ce înseamnă premier liberal”.

El a mai precizat că a discutat și cu președintele Klaus Iohannis, însă a refuzat să dea detalii.

Reamintim că liberalii s-au întâlnit marți seară în ședința Biroului național, unde liderii din țară și-au exprimat opțiunile pentru formula în care vor să revină la guvernare. Conducerea PNL a decis "flexibilizarea" mandatului de negociere, astfel încât partidul să discute atât cu cei de la PSD, cât şi cu cei de la USR.

Președintele PNL, Florin Cîțu, care s-ar opune dorinței lui Klaus Iohannis de a aduce PSD la guvernare, ar fi încercat să încurajeze organizațiile PNL de a susține refacerea Coaliției cu USR. Ședința de marți seară care a durat aproape trei ore a fost una destul de tensionată, iar liderii liberali și-au spus punctul de vedere. Florin Cîțu nu a scăpat de critici, Dan Motreanu spunându-i că el este sursa tuturor problemelor. Ciprian Ciucu a spus că nu vrea o colaborare cu PSD, în timp ce liderii filialelor din Ardeal nu au vrut să audă de USR.

Negocierile au loc în contextul în care după două luni de criză politică și doi premieri desemnați care nu au reușit să obțină susținerea Parlamentului, PNL se află în corzi pentru menținerea guvernării. După eșecul negocierilor pentru identificarea susținerii parlamentare și cu 15 deputați și senatori care au părăsit partidul, conducerea PNL a ajuns forțat la a negocia un guvern majoritar cu USR sau PSD. Ambele partide vor negocia dur cu PNL și vor încerca să obțină maximum din ce pot obține.

Președintele PNL, Florin Cîțu, l-a sunat luni seară, după ședința PNL, pe Marcel Ciolacu pentru a stabili o întâlnire pentru negocieri cu PSD, potrivit surselor HotNews.ro. Însă, Marcel Ciolacu l-a refuzat spunând că ”are agenda încărcată” și că-l va suna când se eliberează.