Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituției, a declarat la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune despre o eventuală alianță cu PSD că ar fi ”o majoritate confortabilă": "Dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam?”.

Kelemen HunorFoto: Guvern

Ce coaliție vrea UDMR? Kelemen Hunor spune că ”sunt posibilități" și cu USR, și cu PSD, dar trebuie văzut dezideratul, o perspectivă mai lungă, mai consistentă, pentru că altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, constructivă, iar peste 3, 4, 5 luni ne vom trezi cu aceleași probleme.

Liderul UDMR spune că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: ”Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

În opinia lui Kelemen Hunor, ”dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.