Președintele PNL, Florin Cîțu, a schimbat din nou optica negocierilor, în condițiile în care nu are nicio susținere parlamentară, cu patru zile înaintea expirării termenului la care Guvernul Ciucă trebuie să ceară votul de învestitură. Cîțu s-a răzgândit pe tema revenirii USR la guvernare și spune că premierul desemnat Nicoale Ciucă are mandat să negocieze cu foștii parteneri refacerea Coaliției. Declarațiile lui Cîțu apar în contextul în care negocierile PNL-PSD au eșuat marți seara la întâlnirea de la vila Lac.

Florin CituFoto: Arhiva personala

Cîțu spune că "nu se poate reface USL". Asta, după ce negocierile cu PSD au eșuat - partidul nu vrea să susțină un guvern minoritar și se cere la guvernare, solicitând câteva ministere.

În acest context, Cîțu și-a schimbat miercurl tonul și abordarea față de USR.

  • "PNL este în spatele domnului Ciucă.
  • PSD a spus anul acesta de multe ori că ei nu vor la guvernare, eu nu înțeleg pretextele de a primi ministere. Eu cred că nu vor să negocieze nimic și încearcă să forțeze nota cu astfel de discuții.
  • Nu se poate reface USL.
  • Trebuie să fie o discuție cu cei de la USR. Domnul Nicolae Ciucă are mandat să negocieze cu USR. Trebuie să discutăm bărbătește, față în față. Sigur că pot reveni la guvernare.
  • Premierul desemnat Nicolae Ciucă poate cere flexibilizarea mandatului de negociere când are ceva. Trebuie să fie o discuție cu USR și apoi putem cere în partid o flexibilizare. Acum lucrurile sunt puse invers. Domnul Ciucă are atributul de a discuta cu USR. Dacă USR vor, putem vedea în ce formă putem reface coaliția", a declarat Florin Cîțu.

Întrebat de jurnaliști dacă ar putea intra USR la guvernare din nou, Cîțu a replicat:

  • "Bineînțeles. Nu vreau să discutăm prin presă. Să avem noi discuția, să punem pe masă toate problemele. Ar putea intra la guvernare după ce vom avea această discuție. E momentul să avem această discuție față în față, cu delegații ale celor două partide".

Potrivit surselor HotNews.ro premierul desemnat Nicolae Ciucă a discutat în cursul dimineții cu Dacian Cioloș. Sursele citate spun că Cioloș i-ar fi spus lui Ciucă ca USR este dispus să refacă Coaliția și a solicitat să fie reluate discuțiile privind programul de guvernare și o listă de miniștri.

Declarația președintelui PNL apare după întâlnirea la vila lac dintre liderii PNL și PSD de marți seară. La negocieri, PSD ar fi cerut șapte ministere pentru intrarea asumată la guvernare însă liberalii au refuzat.

Totodată, reamintim că Florin Cîțu s-a opus până acum refacerii Coaliției cu USR si revenirea acestora la guvernare. Cîțu a pledat în interiorul PNL pentru un guvern minoritar, deși în urma întâlnirii de la Cotroceni de la începutul săptămânii președintele Klaus Iohannis a solicitat schimbarea de către PNL a mandatului premierului desemnat.