Parlamentul a plafonat facturile la curent și gaze. Legea merge la promulgare la președintele Iohannis / Cum și de când se va aplica

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 27 octombrie 2021, 13:31 Actualitate | Politic


plen Camera Deputaților
Foto: AGERPRES
Deputații au votat, miercuri, proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze. Proiectul a fost dezbătut în regim de urgență la solicitarea PSD și merge la promulgare la preşedintele Klaus Ioahnnis, astfel încât schemă de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie. Prețurile ar urma să fie plafonate atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru spitale (publice și private), unități de învățământ, inclusiv creșe, (publice și private), ONG, furnizori de servicii sociale publici și privați și biserici.

De asemenea, TVA pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%.

Proiectul a trecut cu 285 de voturi "pentru" și unul "împotrivă".

Proiectul de lege stabilește pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.


Pentru consumatorii casnici prețurile se plafonează astfel:
 • prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
 • prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh
 • Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
 • Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.

Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

De asemenea, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată şi completată prin această lege.

Totodată, operatorii economici consumatori finali vor fi exceptaţi de la plata tarifelor de distribuţie şi transport, a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei.
 • Pentru toţi operatorii economici, consumatori finali: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate (tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem), certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei. Exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi a accizei
 • Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin. (1) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021
Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu susține că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţului la energie oferă o protecţie pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.
 • "Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut.
 • Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut. De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale. Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate", a afirmat Popescu la dezbaterea proiectului din plenul Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, astfel că proiectul de lege care aprobă OUG de compensare a creşterii preţurilor la energie merge la promulgare la președintele Klaus Ioahannis.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15357 vizualizari

 • +15 (27 voturi)    
  O noua victorie (Miercuri, 27 octombrie 2021, 13:50)

  BibiAfricanul [utilizator]

  a ipocriziei, la rang de stat.
  S-a aprobat defalcarea pretului (care va fi oricum platit de catre furnizorii de energie) in:
  - directe, pe facturi
  SI
  - indirecte, de la bugetul statului, adica tot de la noi.
  Cu alte cuvinte, ne furam singuri caciula, dar oficial si aprobat de parlament.
  Bravos natiune!
 • +3 (17 voturi)    
  Lol (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:20)

  HP [utilizator]

  Minciuni !

  Eu acum platesc 0.72 lei/kWh la curent (pret final cu toate taxele incluse) si 0.25 lei/kWh la gaz (la fel, pret final cu toate taxele incluse).

  Cum anume ma protejeaza legea asta ?

  Iar acum un an plateam de 3 ori mai putin.

  Practic legea previne scumpirile viitoare, care oricum ar fi extraordinar de mari, dar pentru situatia actuala nu ne ajuta cu nimic.

  "prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh"

  "prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh"
  • -2 (2 voturi)    
   Preturile în Austria sunt tot cam acolo (Miercuri, 27 octombrie 2021, 20:02)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui HP

   energie 15.74 centi / kWh
   gaz 6,79 centi/ kWh.
 • -7 (23 voturi)    
  desi sunt sobolan rezist (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:35)

  Zentrix [utilizator]

  si am fost de mai multe ori in Piata contra ciumei rosii, citind acest articol si faptul ca plafonarea a venit la propunerea acestui partid atat de urat de mine, sunt totusi corect si trebuie sa zic: jos palaria

  Decat atat am avut de zis. Alta intrebare
  • -2 (12 voturi)    
   loool (Miercuri, 27 octombrie 2021, 16:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   permite-mi sa ma indoiesc ca esti cu rezist...
   de fapt nu am indoieli, sunt sigur ca nu esti...

   faptul ca fac 1 lucru (arguably) good, nu le sterge distrugerea justitiei si a tarii in general.... si daca ai fi cu adevarat anti psd, ai intelege asta!
 • +4 (14 voturi)    
  sunt curios (Miercuri, 27 octombrie 2021, 16:27)

  GNG [utilizator]

  Sa stiu cine plateste diferenta? Din ce bani si cand? Aceasta este o solutie pompieristica, nu rezolva cauza problemei, in cateva luni saltul o sa fie si mai greu de suportat ...
 • +3 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:52)

  mihai_mi [utilizator]

  Experientele anterioare au aratat ca de fiecare data cand statul a intervenit in piata libera a produs si mai multe scumpiri. Nu am nicio indoiala ca la fel va fi si acum. Sa nu mai mentionez ca compensatiile sunt platite fix din buzunarul nostru.
  • +4 (4 voturi)    
   Pai nu tot statul a intervenit (Joi, 28 octombrie 2021, 8:35)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

   …si prima oara!? Cine a inchis termocentralele pe carbune si nu a pus nimic in loc?
   Practic ce platesti acum este eco-extremismul bazat pe elici si oglinzi care pur si simplu nu fac fata. Si cand toata lumea fuge pe gaz, singurul combustibil fosil inca acceptat, cam ce crezi ca se intampla!?
 • +1 (3 voturi)    
  :) (Miercuri, 27 octombrie 2021, 20:15)

  rei [utilizator]

  eu sunt la ambele in afara celor 15mil de romani

  P.S: or fi calculat si romanii de peste hotare?
 • 0 (0 voturi)    
  oricum, (Vineri, 29 octombrie 2021, 7:57)

  mongolul [utilizator]

  doar un pansament; cateva luni...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by