Liderul USR Dacian Cioloș a declarat luni, la finalul discuțiilor cu premierul desemnat, că USR nu poate susține un guvern minoritar. Cioloș a comentat că a avut sentimentul că a fost "o întâlnire mai mult de formă" şi a menţionat că soluţia ar fi formarea unei majorităţi a PNL fie cu PSD, fie cu USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Domnul Ciucă mi-a prezentat mandatul de căuta o majoritate sau o susţinere în Parlament pentru un guvern minoritar şi un program de guvernare de criză. Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier ştia care este poziţia USR. Poziţia noastră este neschimbată şi am comunicat asta domnului premier desemnat. Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluţia pentru România, un guvern minoritar şi un program de criză, acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, că noi am făcut o propunere în Parlament. Din ceea ce mi-a spus domnul Ciucă, nu sunt mari diferenţe între ceea ce noi am propus săptămâna trecută în programul de guvernare şi ceea ce intenţionează să propună guvernul dânsului. (...) Noi, USR, am crezut - atunci când nici PNL şi nici PSD nu au făcut o propunere de premier şi nici nu au votat propunerea noastră în Parlament - că au o altă soluţie mai bună, că există deja o înţelegere între cele două partide, ca să vedem astăzi că PNL vine cu aceeaşi propunere pe care a respins-o săptămâna trecută", a afirmat Cioloş într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

El a adăugat că i-a explicat premierului desemnat că, în aceste condiţii, USR nu poate să susţină un guvern de criză.

"Noi credem că soluţia pentru această perioadă pentru România este un guvern cu o majoritate în Parlament şi PNL are posibilitatea să negocieze o astfel de majoritate fie cu PSD - că a mai făcut lucrul acesta, a mai guvernat cu PSD şi a mai făcut majorităţi cu PSD -, fie cu USR, lucru pe care noi îl tot propunem de câteva săptămâni, şi că o astfel de majoritate ar putea susţine şi măsuri de criză, dar şi reforme de care statul român are nevoie. De aceea, din punctul nostru de vedere, soluţia este o majoritate a PNL fie cu PSD, fie cu USR. PNL trebuie să aleagă ce vrea, dacă vrea să dea un guvern ţării", a spus Cioloş.

Liderul USR i-a transmis premierului desemnat că USR are patru condiţii pentru a negocia o eventuală refacere a coaliţiei:

  • calendar de reforme asumat cu măsuri clare
  • buget pe 2022, un cadru general de construire a bugetului şi priorităţi, ca să nu mai stăm apoi să discutăm cum să împărţim banii între ministere
  • un protocol de funcţionare a coaliţiei ca să fie foarte clar cum se pregătesc şi se iau deciziile în coaliţie
  • o structură a guvernului care ar trebui să fie cea agreată la începutul mandatului fostei coaliţii

Dacian Cioloş a mai spus că, pentru începerea unei discuţii pe această temă, trebuie să existe un mandat foarte clar că PNL doreşte refacerea coaliţiei şi să înceteze orice negociere cu PSD.

"Noi nu vom accepta să fim parte a unei discuţii unde alternativa e PSD. PNL trebuie să decidă. Noi nu forţăm, ei decid în ce direcţie vor să meargă", a subliniat liderul USR.

Întrebat ce va face USR dacă, în cazul în care Nicolae Ciucă îşi depune mandatul, liberalii vor veni tot cu propunerea Florin Cîţu premier, Cioloş a răspuns:

"Nu s-a schimbat nimic, poziţia noastră este una clară de la început, suntem previzibili şi consecvenţi, noi vrem soluţie de durată, nu să-i rezolvăm problema lui Florin Cîţu".

"Din punctul nostru de vedere, soluţia este refacerea unei majorităţi în Parlament. (...) USR a avut variante pe care le-a pus pe masă de săptămâna trecută, acum e rândul PNL să pună variantele pe care le are, pentru că a respins variantele pe care noi le-am propus deja de acum o săptămână. (...) Un guvern minoritar într-o formă sau alta nu-i o soluţie, din punctul nostru de vedere, solidă, pentru că asta ar însemna ca peste 3-4 luni să revenim în acelaşi punct de plecare şi de aceea spuneam că e nevoie de o majoritate în Parlament care ar putea fi construită dacă există voinţă politică", a mai declarat Cioloş.

”Mandatul nostru este să căutăm susținere pentru un guvern minoritar”, a declarat luni premierul desemnat Nicolae Ciucă, înainte de întrevederea cu Cioloș. El a mai afirmat că a discutat telefonic cu Marcel Ciolacu, urmând ca dialogul să fie reluat ulterior.

”Am discutat la telefon cu Marcel Ciolacu. Mi-au transmis cele 10 propuneri PSD pentru introducerea lor în programul de guvernare. (...) Ulterior, vom relua discuțiile. Vom avea discuții cu toți cei care sunt dispuși și vor să găsim soluții pentru ieșirea din criză”, a declarat premierul desemnat.

Întrebat în legătură cu cooptarea la guvernare a altor formațiuni, Ciucă a spus că ”mandatul nostru este să căutăm susținere pentru un guvern minoritar”.

Săptămâna trecută, Cioloș, primul premier desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou guvern, nu a reușit să obțină votul de învestitură al Parlamentului, prezentând tot un guvern minoritar. USR a avut ca obiectiv refacerea coaliției cu PNL și UDMR, însă liberalii au refuzat orice negociere.