Liderii PNL s-au întâlnit duminică, cu liderii PSD departe de ochii presei, la vila Lac. Deși liderii PNL și PSD neagă orice întâlnire, Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Rareș Bogdan s-au întâlnit cu Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu și Paul Stănescu pentru a discuta despre susținerea viitorului Guvern. Potrivit informațiilor HotNews.ro, liderii celor două formațiuni politice nu au ajuns la o înțelegere deocamdată. Potrivit unei informări oficiale, Nicolae Ciucă va purta luni, 25 octombrie, discuții cu reprezentanții conducerii Uniunii Salvați România pe marginea Programului de Guvernare.

Consultari la Cotroceni, delegatia PSDFoto: Captura video

"Liberalii nu au fost de acord ca cele zece condiții ale PSD să fie introduse în programul de guvernare și cu susținerea temporară a Guvenrului Ciucă, până în februarie. Discuția s-a suspendat pentru moment. Discuțiile vor fi reluate cel mai probabil în cursul săptămânii", au explicat sursele citate.

De asemenea, liderii PNL iau în calcul că învestirea Guvernului Ciucă ar putea să fie împinsă spre sfârșitul săptămânii viitoare. Inițial se preconiză că joi se va da votul în Parlament dar având în vedere problemele din ambele partide, cel mai devreme audierea miniștrilor se poate face joi sau vineri, în funcție de cum decurg negocierile", au explicat sursele citate.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care atât Marcel Ciolacu cât și Florin Cîțu au declarat public că nu au ce să negocieze.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu dorește să se întâlnească cu Florin Cîțu și cu formațiunea pe acesta o conduce până când "PNL își schimbă decizia că nu discută cu PSD”. "Ca să avem o discuție, PNL trebuie să-și schimbe decizia că nu discută cu PSD", a declarat Ciolacu.

De asemenea, Ciolacu a mai spus că este dispus să discute cu premierul desemnat Nicolae Ciucă dacă acesta va veni la sediul PSD din Kiselef.

Reamintim că o parte dintre sociali-democrați nu sunt de acord cu susținerea guvernului Ciucă necondiționat. Potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu pledează în interiorul partidului pentru o susținere din Parlament a Guvernului Ciucă, fără ca PSD să intre la guvernare iar o parte dintre liderii din teritoriu doresc intrarea la guvernare asumată. "S-a discutat despre intrarea asumată la guvernare a PSD însă, liderii PNL se opun. Portofolii ca Finanțele și Sănătatea sunt vizate de social-democrați", au explicat sursele citate.

De partea cealaltă, PNL are propriile probleme cu liderii din teritoriu. Conducerea PNL și-a asumat că nu va colabora cu PSD atât la nivel parlamentar cât și la nivel guvernamental. De asemenea, PNL riscă să-și piardă un număr însemnat de parlamentari dacă își va asuma public colaborarea cu PSD.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a recunoscut că Ludovic Orban ar putea să rupă "o parte foarte mică" din PNL și doar 10-12 parlamentari ar putea pleca din partid. Neofical însă, numărul acestora este mai mare, actuala conducere se teme că numărul ar putea crește la 30 de parlamentari.

În acest context, președintele PNL Florin Cîțu a declarat, duminică, că PNL exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD. ”Congresul din 2021 a fost despre lupta mea cu PSD. Faptul că PSD m-a dat jos pe mine, împreună cu USR, este clar că aici nu există compatibilitate”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîţu a anunţat că nu va face parte din viitorul Executiv, dar lucrează împreună cu premierul desemnat pentru conturarea unei majorităţi care să susţine Guvernul. Cîțu spune că este nevoie de responsabilitate şi că reprezentanţii USR şi PSD "trebuie să înţeleagă şi să arate că pot lăsa deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică".

Totodată, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat duminică, printr-un comunicat de presă că luni, 25 octombrie va purta discuții cu reprezentanții conducerii USR pe tema programului de guvernare.