Uniunea Salvaţi România propune, în programul de guvernare pe care îl va prezenta Parlamentului, ca fondurile publice distribuite cultelor religioase să fie alocate după proceduri identice cu cele utilizate în acordarea de fonduri europene iar procedurile de achiziţie care implică fonduri publice să fie unele transparente, potrivit News.

Dacian CiolosFoto: AGERPRES

USR se angajează, în programul de guvernare pe care îl susţine guvernul propus de Dacian Cioloş, să aplice principiile „proporţionalităţii, subsidiarităţii, predictibilităţii şi transparenţei în sprijinirea financiară a cultelor religioase”.

„Procedurile de alocare de fonduri către proiectele cultelor religioase vor fi identice cu cele utilizate în acordarea de fonduri europene şi vor implica proceduri de achiziţii şi raportare publică transparentă a cheltuirii banului public”, prevede programul de guvernare al USR, care a fost publicat duminică şi care va fi prezentat Parlamentului.

USR se angajează, prin acest program, să acorde „contribuţii anuale predictibile de la bugetul de stat pentru sprijinirea activităţii culturale şi sociale a cultelor religioase din România, dar care să acopere atât nevoile de salarizare a personalului de cult, cât şi reabilitarea aproximativ 500 de lăcaşuri de cult - monumente istorice - pe an”.

Un alt obiectiv al programului este prevenirea radicalizării religioase, a extremismului religios şi antisemitismului.

USR doreşte ca Biserica şi cultele religioase să fie „parteneri activi în educarea necesară măsurilor de prevenţie pentru combaterea pandemiei” şi în asigurarea unor punţi în comunitate între clasele sociale şi între generaţii.