Președintele României a avut vineri o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, pentru a-i mulțumi pentru transferul unor pacienți români bolnavi de COVID-19, aflați în stare critică, pentru tratament în spitale din Ungaria, la Szeged și Debrecen.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

”Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Prim-ministrului Viktor Orbán pentru ajutorul oferit de autoritățile ungare pacienților români, care reprezintă un gest de adevărată solidaritate europeană în aceste momente dificile ale pandemiei de COVID-19.”, potrivit presidency.ro.

Un pacient cu COVID-19, aflat în stare gravă, a fost transferat de urgenţă, vineri, de la Cluj-Napoca în Ungaria, la Debrecen, cu un elicopter SMURD, potrivit News.

"Colegii noştri de la Jibou, împreună cu o echipă medicală de la UPU-SMURD Cluj-Napoca, au îndeplinit cu succes o misiune umanitară pe ruta Cluj-Napoca - Debrecen, pentru transferarea unui pacient aflat în stare gravă, intubat, infectat cu coronavirus. După aproximativ 50 de minute de zbor, pacientul a fost predat în siguranţă medicilor din Ungaria", au transmis reprezentanţii Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv).

Conform sursei citate, aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătite în oricine moment să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în state gravă, iar elicopterele SMURD de la Iaşi şi Galati pot interveni în Republica Moldova, la solicitarea autorităţilor din statul vecin.

Joi seară, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni speciale, a aterizat pe Aeroportul Internaţional Timişoara, de la Bucureşti, cu trei pacienţi cu Covid-19 aflaţi în stare gravă. Aceştia au fost monitorizaţi de echipe medicale complexe şi preluaţi de pe pista aeroportului, pentru a fi transferaţi, de asemenea, în Ungaria, la Szeged.

Cu câteva ore înainte de această misiune, o altă aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a efectuat un transport umanitar de la Bucureşti la Oradea, unde a dus alţi cinci bolnavi care apoi au fost transferaţi cu ambulanţe la Spitalul din Debrecen.